dovhjort
1 av 3
Dovhjortar skulle kunna vara en ersättning i högre utsträckning till boskap. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Forskare Fredrik Widemo vid SLU.
2 av 3
Forskare Fredrik Widemo vid SLU. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Vilda djur kanske betar bäst

Forskare: Vi tittar på vilka effekter klövvilt har
1:34 min

Mjölkgårdarna blir allt färre i Sverige så nu blickar forskare mot klövvilt istället för kor som betesdjur i öppna landskap. Sörmland är ett av de län som är särskilt rikt på lämpligt vilt.

– Det är några län där vi idag har ett väldigt varierat klövviltsamhälle. Sörmland och Östergötland är två sådana utpräglade län, säger Fredrik Widemo som forskar vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

– Dovviltstätheterna men även kronviltstätheten är högre där än den är i många andra län, säger han.

Men fokus i den forskning som Fredrik Widemo nu arbetar med finns i Västerbotten, Kronoberg och Sörmland.

Forskarna tittar på hur betet skiljer sig åt hos olika djurarter och vad det ger för resultat i markerna. Att det är positivt slår Fredrik Widemo fast.

– Medelhårt bete av tamboskap eller av klövvilt är positivt för den biologiska mångfalden.

Men blir det samma biologiska mångfald om man har kor eller till exempel dovvilt?

– Vad de olika klövviltsarterna har för effekter det är en av de saker vi försöker titta på nu inom forskningsprojekt vid SLU.

Fredrik Widemo refererar till forskning i Afrika, där man anser att de ursprungliga djuren i ett område betar bäst där.

– Olika antiloparter betar olika och vi säger från naturvårdens sida i Afrika att man kanske ska ha de naturligt förekommande arterna istället för kor och getter till exempel.

Ett problem i Sverige med vilda djur som betar är hur man styr dem till rätt marker. Det finns ett motstånd från en del markägare mot att hägna in exempelvis hjortar eftersom det begränsar djurens rörelsefrihet.

– Om man inte hägnar dem så kommer de att röra sig som de själva vill. Då får man helt enkelt försöka utnyttja områden där de själva vill vara. Där de känner sig trygga, säkra och där det finns goda saker att äta.

Tror du att vilda djur kan bli en bra ersättning nu när det blir svårare att hitta tamdjur som kan beta känsliga områden?

– Det är i alla fall en möjlighet som man bör titta mer på, säger Fredrik Widemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".