Man står i en korridor
Cederic Arrive, verksamhetschef Oxelösunds vårdcentral. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Vårdcentraler i Sörmland positiva till avgiftsfria besök

Verksamhetschef: Det känns socialt rättvist
1:29 min

Vid årsskiftet blir primärvården avgiftsfri i hela Sörmland, förutom på jourtid, oavsett om du tillhör en landstingsdriven vårdcentral eller en privatägd. P4 Sörmland har pratat med vårdcentraler i alla Sörmlands kommuner inför förändringen och de flesta är positiva.

– För mig som småbarnsförälder så känns det jättebra, alla pengar som jag kan spara in på i vardagen underlättar massor, säger Emma Fredriksson från Malmköping.

– Man ska inte behöva avstå från att gå till doktorn för att man inte har råd. På det hela taget tycker jag att det är bra, säger Britt-Marie som bor i Katrineholm.

P4 Sörmland har pratat med vårdcentraler i alla Sörmlands kommuner, och de flesta är positiva.

vårdcentralen i Oxelösund är Cederic Arrive verksamhetschef och han tycker att förändringen är spännande.

Det känns som att Landstinget Sörmland är en fri elektron i svensk sjukvård. Det finns redan högkostnadsskydd men många äldre, även många unga, har inte råd.

– Det känns socialt rättvist att implementera detta. Och det är ett sätt att orientera patientflödet från sjukhusen till primärvården, säger han.

Huruvida fler patienter kommer att skippa besöket på akuten och gå till vårdcentral istället för icke akuta ärenden återstår att se.

Flera vårdcentraler P4 Sörmland pratat med säger att de avgiftsfria besöken betyder att fler kan söka sig till primärvården. Men än så länge väntar man ingen anstormning av patienter.

– Till en början kan det bli mer att man ringer hit. Men jag tror inte patienten springer hit i onödan, säger Linda Björling som är verksamhetschef på Vingåkers vårdcentral.

Relaterat

Mer om Landstinget Sörmland och vården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".