Text på dörr
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Ökade öppettider utmaning för flera vårdcentraler

Ingrid Krona, chef på Gnesta vårdcentral: Det är en stor utmaning
1:37 min

Den 1 januari ska vårdcentralerna utöka öppettiderna, men flera vårdcentraler i Sörmland har sökt dispens eftersom de har svårt att klara uppdraget.

– Det är en stor utmaning som vi faktiskt inte ser som möjlig att lösa. Vi har stött och blött den här frågan, gånger flera. Nu har vi landat i ett beslut, vi kommer ansöka om dispens för att inte ha utökade öppettider 2017, säger Ingrid Krona, verksamhetschef för Gnesta vårdcentral.

Öppettiderna ska utökas med mellan tre och sex timmar, men Ingrid Krona tror inte det leder till fler läkartider.

Vi blir inte fler huvuden för detta. Det blir bara en utsmetning av tider i verksamheten.

Av de vårdcentraler som sökt dispens så gäller det en kortare period i början av året, till skillnad mot Gnesta. Men många upplever samma problem, personalläget är redan idag pressat.

Lotta Påhlman-Lind är verksamhetschef på Malmköpings vårdcentral, som kommer att styra om sina resurser från dag till kväll först i slutet på januari. Hon tror dock att förändringen är bra för patienterna.

– Jag tycker att det känns bra, intressant och spännande att se vad det här leder till i längden. I säger Lotta Påhlman-Lind.

Trots ansökan om dispens även på Oxelösunds vårdcentral så är verksamhetschefen Cederic Arrive övertygad om att det kommer gå bra.

– Vi ska klara det, 46 timmar istället för 40, på samma personal. Vi kommer att lösa det. Absolut, säger Cedric Arrive.

På samma vårdcentral jobbar Margareta Nilsson som medicinsk sekreterare.

– Jättebra idé. Men vi klarar det inte på nuvarande personal.

Hon tror heller inte att avgiftsfria besök gör vårdcentralen mer tillgänglig.

– Vi kommer inte få mera tider för att det blir avgiftsfritt. Vi kommer inte kunna ta fler patienter än vad vi gör idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".