Dan Söderqvist.
Dan Söderqvist, ordförande i IF Metall Sörmland. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Metall kräver validering av erfarna industriarbetare

"Man skulle bli betydligt intressantare på arbetsmarknaden"
0:53 min

Fackförbundet Metall vill göra det lättare för de som jobbat länge inom industrin att få ett nytt jobb när en fabrik lägger ner eller skär ner på personalen. Många har flera års erfarenhet, men inget papper på det. Det vill Dan Söderkvist, ordförande i IF metall i Sörmland, ändra på.

– Det finns ett stort problem för de som äldre och har lärt sig på företagen, men som inte har papper på det. Där skulle vi behöva någon form av validering och göra någon typ av prov och få papper på det man verkligen kan, säger Dan Söderqvist, ordförande i IF Metall Sörmland.

Vilken skillnad skulle det bli?

– Man skulle bli betydligt intressantare på arbetsmarknaden idag och slåss om jobben.

I Sörmland är ungefär 16 500 personer anställda inom industrin. Men det blir successivt färre. Mellan 2011 och 2015 har ungefär 1600 anställningar försvunnit. Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, så fortsätter minskningen även i år.

Men de äldre, som arbetat länge på ett företag som lägger ner eller bantar personalen, har svårare att få nya jobb än de som har utbildning, eftersom de inte har papper på vad de kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".