Julbord, Kyrkans hus, Torshälla 2016. Tre kvinnor, en med ansiktet mot kameran. Och julgran.
1 av 3
Annika (mitten) Sarri och Marja är tre som fått bidrag till jul. Foto: Michael Berwick
Diakonerna i Torshälla Malin Lodin och Marja Peju.
2 av 3
Malin Lodin och Marja Peju har betalat ut idrag till fler i år. Foto: Jonna Berglund
Kyrkans julbord i Torshälla. Två vuxna och ett barn.
3 av 3
Kyrkan i Torshälla erbjuder bistånd och julbord till de som har det knapert. Foto: Michael Berwick

Fler sörmlänningar söker bidrag för att klara julen

Diakonen: Både familjer och ensamstående som söker
1:57 min

I år har närmare 70 familjer och enskilda fått julbidrag av Torshälla församling. Och det är en kraftig ökning jämfört med i fjol.

Torshälla församling är inte ensam om att notera att allt fler behöver, och söker, bidrag för att överhuvudtaget kunna fira jul. Också Frälsningsarmén och Strängnäs stift märker av ett ökat behov av bidrag. Bidragen från Kyrkan, Frälsningsarmén och andra samfund och organisationer är för många skillnaden mellan att fira eller inte.

– Vi har ungefär 20 fler ansökningar i år. Det är ensamstående mammor och pappor med barn, men också familjer med både mamma och pappa, säger Marja Peju, som är diakon i Torshälla församling.

Torshälla församling har i år delat ut bidrag till närmare 70 familjer och enskilda. Pengar som är resultatet av kyrkans ideella arbete, försäljningar och gåvor. En av dem som fått bidrag av Svenska kyrkan på annat håll i Eskilstuna är Annika.

– Eftersom jag är ensamstående och har sex barn och 17 barnbarn ha jag svårt att få ihop det, säger Annika. Hennes största glädje är när hon får se de minsta barnbarnen öppna de julklappar hon tack vara bidraget kunnat köpa.

I Strängnäs stift finns två fonder som i år delat ut mellan 2 800 och 5 000 kronor vardera - till runt 35 hushåll i Sörmland. Där tvingades man för något år sedan införa begränsningar i antal sökande som de olika församlingarna fick skicka in ansökningar om bidrag till. Mängden ansökningar blev helt enkel för stor.

I reglerna för kommunernas försörjningsstöd, socialbidrag, finns normalt inga extra bidrag till jul. Men på flera håll, som Nyköping och Eskilstuna, säger ansvariga att de beaktar barnperspektivet. Och det kan innebära en liten slant till julklapp. En del sörmländska kommuner har också särskilda fonder att söka julbidrag ur.

Att fler behöver stöd kring jul är klart. Men vad det beror på är inte lika tydligt.

– Jag är litet osäker på det, kanske samhällsklimatet. Det kanske bedöms hårdare från myndigheter. Jag har inte något bra svar på det. Sedan kan det också vara så att det är mer känt och då kommer också fler ansökningar in, säger Malin Lodin, också hon diakon i Torshälla församling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".