Jannica Sjöstedt. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Jannica Sjöstedt, grundare av föreningen Omtanke , i sin secondhandaffär vars intäkter bland annat går till hemlösa och till barnmottagningen på Mälarsjukhuset. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Ljusbärare 2016 / Publiknätverket

Hjälper ekonomiskt utsatta familjer

"Livet är lite för kort för att inte engagera sig"
1:38 min

Jannica Sjöstedt är engagerad i och gör mycket för att hjälpa andra. Därför är hon också en av årets Ljusbärare.

– Man får energin från vänner, familj och jobb. Men jag känner också att livet är lite för kort för att inte engagera sig, säger Jannica Sjöstedt.

Hon är grundare till Föreningen omtanke, i Eskilstuna, som hjälper familjer som har det svårt ekonomiskt med kläder och presentkort till mat.

Hon arbetar även, utöver sitt vanliga jobb, ideellt i en secondhandaffär. Där intäkterna bland annat går hemlösa och till barnmottagningen på Mälarsjukhuset.

Är det inte svårt att göra allt det här och samtidigt få livet att gå ihop?

– Så är det nog för alla, att vardagspusslet är inte det lättaste. Då gäller det att man har en bra familj som förstår vad man brinner för.

Jannica Sjöstedt är noga med att påpeka att hennes arbete för andra inte skulle vara möjligt utan de eldsjälar som hjälper henne.

– Det finns många riktiga guldklimpar som ställer upp och hjälper mig med allt från hemsida till att hämta saker. Jag tror att det sociala ansvaret blir större och större, man märker det mer och mer.

Det är ni lyssnare som har nominerat ljusbärare från er omgivning. Stort tack! 

Nominering:

Jag skulle vilja nominera Jannica Sjöstedt till årets ljusbärare.

Hon är grundaren till Föreningen Omtanke i Eskilstuna och hjälper, via den, familjer som har det svårt ekonomiskt, med till exempel kläder och presentkort till mat.

Hon öppnade en secondhandaffär där hon jobbar ideellt när hon inte arbetar med sitt vanliga jobb. Intäkterna därifrån går bland annat till de familjerna jag nämnde nyss men även till våra hemlösa och till barnmottagningen på Mälarsjukhuset med flera.

Hon arrangerar även olika evenemang för att få in mer intäkter till föreningen så att hon kan hjälpa ännu fler, till exempel en julmarknad i Rinkesta slott och Ärladagen som brukar vara i slutet av augusti, början av september.

Hon har ett så stort hjärta och gör så mycket för alla i hennes omgivning, det är en ära att få kalla henne "vän".

Jag tycker verkligen att hon förtjänar lite uppmärksamhet för allt arbete hon lägger ner för att andra ska må bättre och sätter sina egna behov sist. Hon är även en tvåbarnsmor och hur hon får ihop tiden till allt hon gör övergår mitt förstånd. Hon är en livs levande Ängel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".