En router vid en dator. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Byalag går miste om bredbandsstöd även den här gången

Jan Petersson om möjligheterna framöver
2:15 min

Idag har Länsstyrelsen fattat beslut om nya bredbandsstöd. Det är tre projekt i Nyköping som får ca 24 miljoner kronor. Det är bolaget Gästabudstaden som får pengarna som ska fördelas.

Besluten innebär att ca 800 hushåll får fiberanslutning.

Utöver de tre projekten räcker pengarna som länsstyrelsen har till ytterligare ett och det beslutas om nästa år.

De tre projekten som får stöd är Råby–Husby–Oppunda, Aspa och Bränn–Ekeby Koppartorp.

Utöver de tre beviljade projekten kommer ytterligare ett beslutas om i början av 2017.

De ansökningar som inte beviljats stöd inom ramen för de 109 miljoner kronor som funnits inom Landsbygdsprogrammet kommer att avslås.

Orsaken är de förändringar som kommer att genomföras inför kommande bredbandsstöd, bland annat kommer stödandelen att ses över. De projekt som fått avslag har möjlighet att söka på nytt när mer pengar finns. 

Regeringen har aviserat en bredbandsmiljard på nationell nivå. Denna kommer fördelas inom Landsbygdsprogrammet och hanteras av länsstyrelserna.

– Om fördelningen följer tidigare nyckel kommer det innebära drygt 30 miljoner kronor till Södermanland, säger Jan Petersson, bredbandskoordinator på Länsstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".