Intisar
Intisar är på väg till fotbollsträningen och har knytit sin sjal på ett sätt så att hon känner sig trygg och stark på planen. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Slöjan ger Intisar självförtroende

6:29 min

Intisar, och många andra troende kvinnliga muslimer, täcker sitt hår med en sjal - hijab. Det här avsnittet om Intisar viger vi helt åt att prata om sjalen.

Slöjan ger Intisar självförtroende, säger hon. Hon har hittat olika sätt att knyta hijaben för olika tillfällen - ska hon till skolan kastar hon bara på sig den, men om hon ska på fotbollsträning vill hon se stark ut och känna att slöjan inte är i vägen, så då knyter hon upp den på huvudet.

För Intisar är det en självklarhet att slöja och feminism igår ihop, och hon kan bli trött på de ständiga debatterna som handlar om slöjan. Dessutom finns det en fördel att ha sjal när man spelar fotboll, menar Intisar.

– Mina lagkompisar blir helt röda i pannan när de nickar, men inte jag. Jag har en svart, stark sjal som skyddar mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".