Mikael Lundblad, administrativ chef på Malmköpings mekaniska verkstad i Flen och arbetaren Henrik Andersson, som stått vid maskinen sedan 1986. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
1 av 2
Mikael Lundblad, administrativ chef på Malmköpings mekaniska verkstad i Flen och arbetaren Henrik Andersson, som stått vid maskinen sedan 1986. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
En av produkterna på , så kallade kutsar. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
2 av 2
En av produkterna på Malmköpings mekaniska verkstad, så kallade kutsar. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Industrichef i Flen: Svårt att få personal att stanna

Mikael Lundblad: Vi behöver kompetenser inom programmering, digitalisering och robotisering
8:26 min

Malmköpings mekaniska werkstad i Flen är ett av de sörmländska företag som letar efter personal med rätt kompetens, men det är svårt att få folk att stanna i Flen.

Trots att industrin i Sörmland sysselsätter allt färre människor i Sörmland, har arbetsgivarna svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos för 2017 så råder det störst brist på högskoleutbildade ingenjörer och tekniker. Men det behövs också exempelvis fler lackerare, svetsare, plåtslagare och industrielektriker.

Malmköpings mekaniska verkstad vill expandera, men har svårt att hitta personal med rätt kompetens.

– Vi behöver lite olika kompetenser som inom programmering, digitalisering och robotisering, men i grund och botten handlar det om en inställning, att man vill något, att man tycker att det är roligt, säger Mikael Lundblad, administrativ chef.

Även om utbildningarna skulle kunna utvecklas och marknadsföra bättre, sker en hel del samarbeten.

– Vi har haft en del examensarbeten och försökt få kontakt med ungdomar och har fått bra resultat på de arbeten som har gjorts.

Men att få personal att stanna i orten är också ett av problemen.

– Men det är svårt att få dem att stanna i Flen, tyvärr. Det är en liten ort. Man vill kanske till en större ort och där har vi ett problem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".