Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

MDH kan utbilda fler till industrin – om fler studenter söker

Lektorn: Unga förstår inte vad industrin är
0:54 min

Många har en grå bild av industrin. Nu måste högskolan fokusera på att nå ungdomarna, menar Jessica Bruch, universitetslektor i produktionsveckling på Mälardalens högskola.

De sörmländska industrierna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Det är något som kan ha sitt ursprung i en grå bild av industriyrket bland unga, tror Jessica Bruch.

 – De förstår inte riktigt vad industrin är idag. För några år sen hade man en bild av att det är grått och tråkigt. I dag har man ingen uppfattning alls. Det är tekniskt avancerat och det finns många spännande utmaningar, men det är få som vet om det, säger hon.

Hon säger också att högskolan skulle kunna utbilda fler inom till exempel logistik och produktionsteknik. Problemet är att studenterna inte söker. 

 – Det varierar så klart från program till program. Men vi skulle kunna utbilda fler om de sökte till våra program, säger Jessica Bruch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".