Bild på knark
Den här bilden hittade polisen i Mariestadskvinnans mobil. Den är tagen i parets lägenhet två dagar innan polisen ringde på dörren. Foto: Ur förundersökningen

Eskilstunabo dömd för knarkhärva på darknet

Polisen: Att det skulle vara den här mängden kunde jag inte föreställa mig
1:41 min

En man från Eskilstuna dömdes idag tillsammans i tre andra i Skaraborgs tingsrätt i en omfattande narkotikahärva.

Målet har beskrivits som ett av Sveriges största i sitt slag.

Det handlar om två män, boende i Mariestad och Eskilstuna, som åtalas för att ha sålt droger på det så kallade "Darknet" – en dold sida av Internet.

De båda dömdes idag för grovt narkotikabrott till åtta och ett halvt års fängelse vardera av Skaraborgs tingsrätt.

Över 6000 affärer har kunnat spåras och vinsten på flera miljoner kronor har flyttats till utländska konton.

Men bubblan sprack i våras när Mariestadsbons sambo slog larm och när polisen kom till parets lägenhet hittade de flera plastlådor och väskor fulla med narkotika.

– Att det skulle vara de här mängderna hade jag inte alls kunnat föreställa mig. I hallen, köket, sovrummet var det lådor med tabletter. Det fanns färdiga ordrar i skrivaren så vi antar att det sålts över internet, sa polisen som var först på plats i lägenheten, när hon vittnade vid rättegången för ett par veckor sedan. 

Sambon som slog larm till polisen döms till ett års fängelse för medhjälp till brottet.

Det straffet anser tingsrätten också verkställt, i och med att hon suttit häktad i flera månader.

– Hon har inte haft en ledande roll utan hon har hamnat i detta. Vi har lyft fram det som en förmildrande omständighet att hon ser till att polisen kommer till lägenheten, har åklagare Sofia Karlsson sagt tidigare.

En fjärde person från Göteborg döms för narkotikabrott av normalgraden. Han ska ha haft en så kallad målvaktsroll i härvan, då han hämtat ut, paketera om och skicka vidare narkotikan. Han döms till skyddstillsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".