Första spadtaget tas i kvarteret nätet.
1 av 3
Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.
Fem kvinnor sjunger och spelar instrument
2 av 3
Fröken Elvis på besök. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Julbord, Kyrkans hus, Torshälla 2016. Tre kvinnor, en med ansiktet mot kameran. Och julgran.
3 av 3
Annika (mitten) Sarri och Marja är tre som fått bidrag till jul. Foto: Michael Berwick

Veckan som gått - på 7 minuter

Var är vargen?
7:21 min

Eftermiddag i P4 Sörmland sammanfattar vecka 51.

Uppgifter från lokal media i länet om att Landstingsdirektören har fått ett lönelyft med nästan tio procent och numera tjänar 140 000 kronor i månaden fick många lyssnare att reagera i början av den här veckan. Centerpartisten Mattias Claesson förste vice ordförande i landstingsstyrelsen försvarar löneökningen

– Det är den nivån resten av Sverige har.

En varg ska ha observerats utanför Vingåker förra helgen. Det var eftersöksjägaren Mikael Eriksson som såg vargen när han letade efter en skadad Dovhjort i lördags.

– Först tänkte vi "det där är någons hund"!

I början av veckan togs det första spadtaget för bostäder på den gamla industritomten bakom bensinmacken på norr i Eskilstuna. Totalt planeras för 1000 bostäder under flera år, förskola, äldreomsorg och affärer. Men i en första etapp ska Kommunfastigheter sex hus med totalt 97 nya bostäder på det gamla industriområdet. Marken har sanerats eftersom delar av marken och även grundvattnet innehåller miljögifter som metaller och arsenik. 

I veckan gav länsstyrelsen besked om hur dom sista pengarna till satsningar på att bygga ut bredbandet i glesbygd fördelas i länet - för den här gången. Det är tre projekt i Nyköpings kommun som alla drivs av Gästabudsstaden och kommer ge 800 hushåll snabbt fiber. 

På Hjortensbergsbadet i Nyköping har ett hål i en av bassängerna ställt till problem. Det är äventyrsdelen av badet som varit stängt för reparation under hösten och som skulle öppnat till jul. Men ett litet hål, som ännu inte hittats, gör att bassängen fortfarande läcker och nu kommer nu fortsätta vara stängd på obestämd tid.

– Det är ett lite sorgligt besked men det jobbas med det här varje dag, säger Jörgen Fredriksson som är förvaltare på Kommunfastigheter.

Den teatersatsning i Katrineholm i samband med 100-årsfirandet, som planerats för nästa år, uppsättningen av Kerstin Ekmans "Kvinnorna och Staden, ser nu ut att inte bli av. Och det efter att landstinget inte kan bidra med en halv miljon, så som förväntats, utan istället 60 000. 

Samtidigt som handeln slår nya rekord till jul också i år, så är det många som inte kan haka på köpfesten. Och att allt fler har små eller inga marginaler, det här märker bland annat Svenska kyrkan. I Torshälla församling har rekordmånga sökt ekonomiskt bistånd för att överhuvudtaget kunna fira jul.

– Det är familjer, säger diakonen Marja Peju som fått in 20 ansökningar mer än förra året.

Det finns många julkalendrar att följa. P4 Sörmland var med på lucköppningen i Malmköping den dagen när Fröken Elvis, med medlemmar från Flen som spelar Elvislåtar på svenska, gömde sig bakom luckan som är ett fönster på det gula stadshuset i Malmköping.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".