Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruket – en av bovarna bakom missade miljömål

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 15.12
Miljösamordnaren: Det är väldigt stora utmaningar kvar
(1:37 min)
Maria Gustavsson, miljömålssamordnare länsstyrelsen Sörmland
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Ingen av de 12 regionala miljömålen i Sörmland kommer att nås till 2020. Flera av dem har kopplingar till jordbruket.

Det handlar om de 12 regionala miljömål som i sin tur är en nedbrytning av de nationella miljömålen som riksdagen beslutade om år 1999.

I Länsstyrelsens senaste rapport konstaterar man att inget av de 12 regionala målen kommer att nås. I två fall är man dock nära att nå målen till år 2020. Det är målen Frisk luft och Bara naturlig försurning.

– Det är väldigt stora utmaningar kvar, säger Länsstyrelsens miljösamordnare Maria Gustavsson.

I flera av målen finns en koppling till jordbruket. Det gäller målet Ingen övergödning där 70 procent av sjöarna i länet fortfarande är övergödda, vilket också påverkar målet Levande sjöar och vattendrag och målet Hav i balans samt Levande kust och skärgård.

Enligt Jordbruksverket står jordbruket fortfarande för hälften av de övergödande ämnena i Sverige som rinner ut i egentliga Östersjön.

Även de två mål där utvecklingen i länet dessutom går åt hel fel håll har koppling till jordbruket. Det gäller målen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt och djurliv.

– Det krävs åtgärder och beslut på många olika nivåer. Internationellt inom EU, och Nationellt, regionalt och lokalt, säger miljösamordnaren Maria Gustavsson på Länsstyrelsen.

Behövs det skärpt lagstiftning för att stoppa övergödande utsläpp?

 – Generellt kanske ökad lagstiftning är en del, men det är fortfarande så att det friviliga arbetet är väldigt viktigt, säger Maria Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".