Lokdraget tåg rullar in på Eskilstuna centralstation
Även nästa år får resenärerna i Mälardalen räkna med förseningar när Trafikverket förbättrar järnvägen. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Stora arbeten på järnvägen i Mälardalen nästa år

Pendlaren Alex Fridunger: Jag beredd att ta vissa förseningar ibland
1:22 min

Även nästa år blir ett intensivt år för Trafikverket i arbetet med tågspåren i Mälardalen. Som följd blir det avbrott i tågtrafiken vissa perioder.

Pendlaren Alex Fridunger ser både för och nackdelar med de planerade avbrotten.

– Ja, det stör på olika sätt särskilt om man har tider att passa, men för min del, som tycker att tågtrafiken är väldigt viktig och gärna ser en utbyggnad och en förbättring av den, så är jag beredd att ta vissa förseningar ibland om det sker till förmån för en utökad och förbättrad tågtrafik.

Lina Widegren som också pendlar håller med, men det hänger på att ersättningarna fungerar. Hon har själv vid ett tillfälle inte fått plats på bussen som skulle ersätta tåget.

– Det var inte så kul för det var kallt och minus grader. Det ska ju ändå fungera för det är ju inte gratis att åka utan ganska dyrt, säger Lina Widegren.

Nästa år planeras flera stora arbeten av trafikverket.

I Sörmland fortsätter arbetet i Strängnäs vilket leder till ytterligare avbrott i trafiken. Vecka 17 och 34 kommer Trafikverket att stänga av järnvägen för arbeten med dubbelspår. Men det kommer också göras arbeten på Kvicksundbron två helger i juni som gör att trafiken stoppas.

– Vi hopas att vi har förståelse från resenärerna. Arbetena måste göras så att det i längden gagnar alla. Vi måste underhålla järnvägen och öka kapaciteten för att i framtiden få en robustare järnväg där vi kan köra mer trafik och få en bättre punktlighet, säger Thomas Pihl, kommunikatör på Trafikverket.

I Stockholm blir det mest händelserikt i sommar då trafiken stängs av mellan Barkarby och Sundbyberg från den 6 juli och ungefär fem veckor fram och dessutom orsakar invigningen av Citybanan 10 juli avbrott i trafiken.

I Västmanland kommer resenärer som åker Mälarbanan mot Stockholm få det svårare från torsdagen den 6 juli då trafiken mellan Barkarby och Sundbyberg stängs av i ungefär fem veckor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".