julklappar
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Allt fler butiker ger bytesrätt och öppet köp

"Men på internet har det inte blivit enklare"
0:48 min

För de som eventuellt inte är nöjda med sina julklappar och vill byta dem, så är det stor skillnad mellan olika butiker hur lätt det går, eftersom det är upp till butiken vilka regler man har för byte och öppet köp.

I allt fler butiker brukar det gå bra att lämna tillbaka eller byta, säger Monica Pettersson, konsumentvägledare i Oxelösunds kommun:

– Om man handlar i butik så är det mer och mer vanligt att man har öppet köp. Det flesta har åtminstone bytesrätt och ofta öppet köp, säger hon. Det är väl av konkurrensskäl, kan jag tänka mig.

– Men på internet har det inte blivit enklare. Där är det många olika företag och en del är inte seriösa. Det är lättare att bli lurad om man är ute på internet, säger Monica Pettersson.

Vad tycker du att man ska tänka på?

– Om man ska handla på internet så är det första man ska göra är att titta  på sidan, om det ser bra ut, känner man till företaget? Man kan prova att ringa kundtjänsten innan man handlar och se om det är lätt att få kontakt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".