Kent Briby, produktionschef på återvinningscentralen Lilla Nyby i Eskilstuna.
Kent Briby, produktionschef på återvinningscentralen Lilla Nyby i Eskilstuna. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Så sorterar du julsoporna rätt

"Separera gärna julklappspapperet från snöre och tejp."
3:56 min

Glas för sig och metall för sig. Att sopsortera kan tyckas enkelt, men hur gör man julklappspapperet med medföljande snöre och tejpbitar?
P4 Sörmland reder ut alla frågetecken.

Efter julhelgen är det många som frågar sig hur allt julklappspapper ska sorteras. Enligt Kent Briby, produktionschef på återvinningscentralen Lilla Nyby i Eskilstuna, är det bra om papperet separeras från snöre och tejp.

– Även om det är okej om det följer med lite tejp på papperet, säger han.

En annan julrelaterad produkt är värmeljusen med sina vekeshållare.

– Sedan hösten 2015 är det upp till kommunerna hur de ska sorteras. I Eskilstuna sorteras det som metallförpackning och man behöver inte ta ut vekeshållarnas ur ljuset, säger han.

Hur gör man med förpackningar som innehåller olika material, till exempel plast och papp?

– Den del som dominerar förpackningen är det som bestämmer, men om man har tid att klippa eller ta isär förpackningen så är det ännu bättre.

Hur sorteras tomma medicinkartor?

– Det är en sammansatt produkt som sorteras som övrigt hushållsavfall.

Kent Briby förklarar även att det är bra om man försöker separera på papp- respektive plastdelarna i de nu överblivna julkalendrarna.

För miljöns skull, borde vi inte bli bättre på att inte lämna ifrån oss några sopor över huvud taget?

– Ja, det pratas mycket om avfallstrappor i Sverige, med fem olika steg. Det första, och sämsta steget är att deponera sopor. I det andra steget förbränner vi materialet. Nummer tre är återvinning, vilket vi gör just här och nummer fyra är återanvändning. Det högsta steget är att konsumera mindre och vi försöker nu informera människor om att det är just konsumtionen som gör att det blir mycket avfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".