Mjölkbonde orolig för framtiden när kopparnätet släcks

1:50 min

Telia fortsätter släcka ned kopparnätet på mindre orter även nästa år. I Sörmland berörs närmare 20 orter, totalt i landet närmare 700 orter.

Här gäller det att tänka till innan skadan är skedd! Sen är det för sent!

Kartan visar de orter där kopparnätet redan släckts ned och de orter där Telia släcker ned kopparnätet nu i vår. (De utpekade platserna är inte exakta. Några orter saknas)

I höstas släcktes nätet ned på närmare 200 orter i landet, vilket kunderna kunnat märka genom att den fasta telefonen och internetuppkoppling via ADSL försvunnit. Och nedmonteringen av det fasta nätet fortsätter i snabb takt även år 2017. 

Mjölkbonden Anders Karlsson i Prostökna utanför Eskilstuna är en av dem som fått besked att Telia i vår släcker ned kopparnätet i området där han bor och har sin verksamhet.

En verksamhet som är helt beroende av en fungerande internetuppkoppling. Utan den får han inga larm om vad som händer i lagården där han har sina kor, vilket kan få långtgående konsekvenser.

– Inte blir det någon höjdare för våran del, det kan jag inte säga. Vi har ju nu mjölkproduktion med en mjölkrobot som sköter larm och så hem till hemtelefonen och har gjort nu fram till dags dato. Men den försvinner ju nu, säger Anders Karlsson.

Vad tycker du om den här situationen?

– Ja, den är väl lite prekär, det kan man ju tycka. Inte känns det speciellt bra inte, säger han.

Och i området där han bor är det i nuläget inte aktuellt med utbyggnad av bredbandsfiber så när kopparnätet och ADSL-uppkopplingen som Anders Karlsson hittills förlitat sig på försvinner så är det mobilt bredband som gäller.

Men Anders Karlsson har sina farhågor om det mobila.

 – Ja den fasta telefonin är väl det som har funkat överhuvudtaget. Mobiltelefonen är väl till och från någon fläck här och där som det är täckning, säger Anders Karlsson.

Och hur Telias Framtidens nät ska fungera för mjölkproduktionen när mobiltäckningen är dålig - ja det har han inte fått någon information om.

 – Nog tycker man att det är lite dålig stil att de inte kan presentera vad de har för ersättningslösningar, säger han.

Prostlökna är bara en av ett 20-tal orter i Sörmland och drygt 320 orter i landet där Telia i vår släcker ned kopparnätet. I höst fortsätter nedläggningen på ytterligare 350 orter från Karlskrona i söder till Kiruna i norr.

Enligt Telia så gick nedläggningsarbetet förra året in i en ny fas och i alltfler områden kommer det enligt Telia inte längre vara försvarbart att hålla liv i kopparnätet med ökande kostnader för underhåll.

Anders Karlsson är egentligen inte särskilt förvånad.

– Det fasta telefonnätet genom skogar och så där, det är ju inte skött nånting, så att man förstod väl att det skulle försvinna relativt snart, säger Anders Karlsson