Vårdcentralen Åsidan
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Nyköpingsbo anklagar vårdcentral för missad sjukersättning

Khan Scherzai: Det är en orättvis behandling och kanske också diskriminering
2:55 min

Khan Sherzai är en av dem som fått indragen sjukpeng efter Försäkringskassans skärpta rutiner. Men han är också kritisk till Vårdcentralens bemötande.

Efter Försäkringskassans skärpta rutiner fick Khan Sherzai i Nyköping för en tid sedan beskedet att han måste komma in med kompletterande uppgifter annars skulle han inte få någon sjukersättning trots att han hade ett läkarintyg.

Han vände sig då till sin vårdcentral för att få hjälp, men trots flera påstötningar om att det var bråttom så avbokades hans läkartid och försäkringskassan beslutade att han inte får någon ersättning.

– Ja det är en orättvis behandling, som man kanske också kan kalla diskriminering, säger Khan Sherzai.

För Khan Sherzai handlar det om sjukersättning för mer än en månads sjukfrånvaro som han gått miste om, vilket gjorde att han fick svårt att klara ekonomin.

– Ja, jag fick ju inga pengar eftersom jag inte jobbade då jag ju var sjukskriven. Så när jag skulle betala mina räkningar så hade jag mycket problem ekonomiskt, säger han.

Dick Jansson är verksamhetschef på Åsidans vårdcentral, den vårdcentral som Khan Sherzai är listad. Han säger att han förstår att Khan hamnade i svårigheter när han inte fick hjälp.

– Och det kan vi bara beklaga, säger Dick Jansson.

Khan Sherzai hade tid hos sin läkare den 9 december, en tid som vårdcentralen avbokade eftersom läkaren skulle sluta och vårdcentralen ansåg att det skulle vara bättre att han fick träffa en ny läkare längre fram som han sen kunde fortsätta hos.

Men Försäkringskassan ville ha Khans komplettering senast den 12 december vilket vårdcentralen inte förstod och trots att Khan flera gånger stötte på så fick han ingen ny tid förrän den 13 december. Och då var det för sent för dagen efter beslutade Försäkringskassan att han inte får någon ersättning.

Dick Jansson tillstår att bemötandet från vårdcentralens sida hade brister, framför allt den läkartid den 9 december som vårdcentralen avbokade.

 – Med facit i hand så hade det besöket blivit av så hade vi nog sluppit de här bekymren, säger Dick Jansson.

 Men han anser inte att Khan Sherzai har blivit diskriminerad, vilket är Khans upplevelse.

– De kan jag naturligtvis bara beklaga, men själv anser jag inte att det är fallet. Det har handlat om oklarheter och att man lite grann misstolkat behovet från vårdcentralens sida, säger han.

Dick Jansson säger att vårdcentralen ligger i ett område med stor variation bland patienterna och att han känner sina medarbetare och att det är uteslutet att diskriminering förekommer. Han säger också att vårdcentralen har ett aktiv arbete mot strukturell diskriminering.

Khan Sherzai har rätt att överklaga Försäkringskassans beslut och i så fall lovar Dick Jansson att vårdcentralen ska hjälpa till.

– Det vi kan göra är att vi kompletterar med ett brev där vi förklarar varför den här situationen har uppstått. Att de här olyckliga omständigheterna har gjort att han har hamnat i den här situationen, det är självklart att vi ska hjälpa till med det, säger Dick Jansson.

– Jag kommer att ta upp det här på vår nästa arbetsplatsträff för att vi ska kunna lära utav det. Och det vi kan ta till oss är väl att vi snabbare än vad som här blev fallet måste skaffa oss kunskap, i det här fallet om vad det var för begäran som förelåg. Det hade vi kunnat fixa snabbare än vad vi nu gjorde, säger Dick Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".