Kyrkans härbärge Eskilstuna. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Nytt stopp för natthärbärge i Eskilstuna

Stadsmissionen har väntat i över ett år för att kunna öppna härbärget
1:15 min

Det natthärbärge som Stadsmissionen planerar för EU-migranter i Eskilstuna har stoppats av Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen ger kommunen bakläxa som tidigare beviljat ett tidsbegränsat bygglov för den planerade verksamheten.

Enligt länsstyrelsen så uppfyller den planerade verksamheten planbestämmelserna för att få permanent bygglov, och då kan inte ett tidsbegränsat bygglov ges, säger länsstyrelsen i beslutet.

I över ett år har Stadsmissionen väntat på att få bygglov för att kunna bygga om en lokal till natthärbärge, men beslutet överklagades av ett par grannar.

Läsnstyrelsen tar dock i sitt beslut ingen hänsyn till grannarnas farhågor att härbärget kommer att medföra olägenheter för grannarna.

Det är Eskilstuna församling, som äger fastigheten med det aktuella församlingshemmet och det är också kyrkan som ansökt om tidsbegränsat bygglov för att göra om lokalerna till gästrum och personalrum, där EU-migranter kunde sova.

Stadsmissionen skulle i sin tur bedriva verksamheten.

Grannar till församlingshemmet överklagade det bygglov kommunen beviljat, för att de ansåg att det i ett redan stökigt kvarter skulle bli ännu stökigare. Men det var inget som länsstyrelsen tagit hänsyn till i sitt beslut, avslaget gavs på den formella grunden att det var tidsbegränsat när det borde ha varit permanent.

Enligt Tomas Lindroos, som är chef på Stadsmissionen, har Eskilstuna församling för avsikt att göra om sin ansökan och då söka permanent tillstånd och Lindroos räknar med en snabb hantering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".