Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Det blir ingen fortsatt ekonomisk rekonstruktion av Nävertorps specialtransport. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Ingen fortsatt rekonstruktion för Nävertorps specialtransport

Det blir ingen fortsatt ekonomisk rekonstruktion av Nävertorps specialtransport. Tingsrätten i Nyköping beslutade i december att rekonstruktionen inte ska fortsätta.

Men företaget överklagade till hovrätten som strax före jul gick på samma linje som tingsrätten.

Ägaren Sultan Salimovic säger att han, trots allt, hoppas att företaget ska kunna överleva.

– De sista lönerna betalas ut i januari, säger Salimovic.

Det blir inga problem med det?

- Nej.

Avtalet med Kollektivtrafikmyndigheten om färdtjänstresor upphörde vid årsskiftet.

Enligt tingsrätten har företaget presenterat en rad åtgärder för att få företaget på fötter igen, men tingsrätten anser att de är så allmänt hållna och inte ger en tydlig bild över hur bolagets ekonomiska situation ser ut i dagsläget eller hur bolagets möjligheter till överlevnad på sikt ser ut.

Frågan om ytterligare finansiering genom aktieägartillskott och/eller ytterligare ägare är inte heller den preciserad till när eller hur mycket pengar det skulle handla om.

Både Nävertorp och rekonstruktören, alltså företagets juridiska ombud, har sagt att en förutsättning för att bolaget ska kunna fortsätta är att verksamheten överlåts till Katrineholm Vård och omsorg AB eller till någon annan, men vad en sådan överlåtelse skulle innebära har inte närmare specificerats, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Sörmlandstrafiken har också sagt upp de avtal med Katrineholm vård och omsorg som är en förutsättning för att överlåtelsen ska bli av, menar tingsrätten.

Det pågår också en tvist mellan Katrineholm vård och omsorg och Sörmlandstrafiken om uppsägningen av avtalen. Dessutom har det inte framkommit om någon annan aktör är intresserad av att ta över rörelsen eller inleda ett samarbete för att driva verksamheten vidare.

Skatteverket, som är bolagets största borgenär, har fört fram att det anser att rekonstruktionen ska upphöra och att Skatteverket inte kommer att godkänna ett eventuellt ackordsförslag.

Tingsrätten anser sammanfattningsvis att det finns en rad oklarheter och osäkerhetsmoment i det som företaget och rekonstruktören har lagt fram och med hänsyn till borgenärernas, fordringsägarnas, uppfattning och intresse anser tingsrätten att det inte finns skäl att förlänga företagsrekonstruktionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".