omas Birgegård, beredskapsdirektör Länsstyrelsen i Sörmland
omas Birgegård, beredskapsdirektör Länsstyrelsen i Sörmland. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio

Sörmland rustar för bättre krisberedskap

1:38 min

Grundberedskapen är god, men skulle Sörmland ställas inför ett krig finns inte resurserna idag, menar Tomas Birgegård, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

I september ska länsstyrelsen i Sörmland tillsammans med landstinget och försvarsmakten genomföra militärövningen Aurora 17. 

– Det här är en väckarklocka för oss, och en kunskapshöjning framförallt inför den kommande civilförsvarsplaneringen. Vi ska nu lösa praktiska saker som vi i den civila världen inte har ställts inför på närmare 20 år, säger Tomas Birgegård som är beredskapsdirektör i Sörmland. 

Tidigare var det väldigt tydligt hur vi skulle agera vid en kris och vem som skulle göra vad. Samtidigt som världen har förändrats har också civilförsvarsplaner hamnat i glömska, beredskapslager och skyddsrum har monterats ned.

– Grundberedskapen är god och vi klarar merparten av olika samhällsstörningar. Pratar vi ett mer krigsliknande scenario, då tror jag inte att vi har tillräckliga resurser idag.

Med nya hot och ett förändrat säkerhetsläge finns nu därför en otydlighet och en brist i beredskapen, det menar länsstyrelsens beredskapsdirektör Tomas Birgegård.

Hur beredda är den vanlige sörmlänningen på en kris?

– Inte särskilt. Nu har ju i och för sig kriser kommit upp i dager än på ett annat sätt än tidigare, så medvetenheten ökar, men jag skulle nog säga att den skulle få öka lite mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista