Munktell i Snö & Solljus

Ett steg närmre stort kulturevent i Eskilstuna

Inga Göransson (C): Det är något som behövs
1:36 min

Folk och kultur, kulturens motsvarighet till Almedalen, planeras för fullt. Idag träffades initiativtagarna i Munktellstaden som väntas bli skådeplatsen för eventet 2018.

Länsteatrarna i Sverige i samarbetet med Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd står bakom eventet, som de hoppas kan bli en plattform där kultur kan diskuteras på flera plan.

– Jag hoppas att kulturpolitiken ska bli intressant för gemene man och att politiker ska se att det här är ett viktigt område att jobba med för att få ett bra och hållbart samhälle, säger Åsa Krantz (S) som är ordförande för Länsteatrarna i Sverige.

Men Folk och kultur är långt ifrån klart trots tidigt intresse från exempelvis Eskilstuna kommun som ska gå in med en miljon kronor i kultureventet. 

– Känslan är att det finns en stor tro att det är något som behövs och kan bli väldigt bra. Man ska vara ödmjuk inför det. Men känslan är att det här kommer bli jättebra och vi kommer kunna genomföra det, säger Inga Göransson (C) som är vice ordförande för Länsmuseernas Samarbetsråd.

Att göra listan är lång och först vid halvårsskiftet tas det slutgiltiga beslutet om Folk och kultur blir av. Vilka aktörer som skulle delta i vad som väntas bli både en mässa och ett event fyllt av seminarier och diskussioner är oklart.

Men Eskilstuna är den självklara platsen tycker Nina Björby (S) som är ordförande i Regional musik i Sverige och hon ser ett stort behov av Folk och Kultur.

– Vi behöver komplement till Almedalen, vi behöver komplement till bok- och biblioteksmässan. När jag kom hit och såg potentialen i själva lokalerna och infrastrukturen som finns i Munktellstaden, då blev det verklighet på ett ännu mer begripligt sett.

– Jag har svårt att se att det skulle vara någon annan stans. Det här är i princip optimalt, säger Nina Björby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".