Intisar och politiken
- Herregud, chockad. Från ett land där jag måste hålla käften till ett land där jag får rösta och säga vad jag tycker. Det är två helt olika världar", säger Intiasar. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Ett nytt Sverige

Intisar: Blev chockad när jag förstod att jag kan vara med och påverka

6:49 min

I Saudiarabien blev systrarna utkastade från klassrummet när de ifrågasatte någonting. Idag är alla politiskt aktiva och i det här reportaget träffar Intisar statsminister Stefan Löfven.

I Saudiarabien hade det varit omöjligt för Intisar att träffa och prata med en makthavare.

Kvinnor fick rösträtt för knappt två år sedan, men trots det är de fortfarande begränsade i och med att kvinnor i Saudiarabien inte är myndiga och att en man i familjen måste godkänna att de får vara med och påverka genom sin röst.

Nu har Intisar varit i Sverige i fyra år. Hon har precis blivit vald till ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund i Eskilstuna, och ikväll ska hon äta middag med Sveriges statsminister.

– Herregud vilken skillnad. En tjej som kom till Sverige för fyra år sedan ska få träffa statsministern. Det betyder att det är riktig demokrati, riktig jämlikhet, säger Intisar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".