JO: Slarv bakom spridning av sekretessbelagda uppgifter

1:16 min

Justitieombudsmannen, JO, hävdar att slarv ofta ligger bakom att kommuner eller myndigheter sprider sekretessbelagda uppgifter som hamnar i orätta händer.

Eskilstuna kommun utreds av Justitieombudsmannen, JO, för att felaktigt ha lämnat ut sekretessbelagda handlingar till en person som inte hade rätt att se dem.

Socialchefen Mehmed Hasanbegovic beklagar det inträffade och nu utreds varför detta kunde hända. 

Stefan Holgersson är Justitieombudsman sedan april förra året och sedan dess har det utretts tre-fyra liknande fall och han säger att det är relativt vanligt med liknande fall.

– Folk som råkar ut för det här blir hemskt upprörda om det är väldigt känsliga uppgifter om personliga förhållanden, sjukdomar eller sociala bekymmer, särskilt på mindre orter.

Ofta handlar det om slarv hos myndigheterna.

 – Jag har fått intryck av att det ofta handlar om slarv. Det kan vara så att man slår ett felaktigt nummer när man faxar, blandar ihop papper vid kopiering eller skrivit fel mejladress.

Hur kan man förebygga detta?

– Jag tror att man måste ha bra rutiner. Jag tror att myndigheter tar lite för lätt på den här typen av hantering. Jag tror att man måste ha någon som kontrollerar vad som går iväg och att man dubbelkontrollerar adresser så att det inte ska bli såna här fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista