Kvinna under filt i säng. Ser ledsen ut
Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Bostadsbrist i Sörmland slår mot kvinnor i nöd

1:54 min

Utsatta kvinnor i skyddsbehov nekas bostadshjälp av kvinnojourer eftersom det saknas bostäder.

Kvinnor, som ofta fallit offer för mäns våld i hemmet och som är i akut behov av bostad, har svårt att hitta skyddsboende på grund av den rådande bostadsbristen.

En som behövt lämna sitt hem är "Linda", som sökt skydd i tre olika kommuner i landet.

– Det började när jag bestämde mig för att lämna min man. Man kan säga att jag var tvungen att flytta, berättar Linda.

Efter en lång tid av elände, som hon helst bara vill glömma, fann hon modet att bryta sig loss. Familjesituation blev helt enkelt ohållbar.

– Det var jättejobbigt för mig och mina barn, säger hon.

På kvinnojouren Miranda i Katrineholm fann Linda det stöd hon behövde, och via kvinnojouren fick hon tillsammans med sina två barn snart flytta till ett skyddat boende. Men hon hade tur. För det är långt ifrån alla kvinnor som kan få hjälp att hitta skyddsboende.

Bara i Katrineholm nekade kvinnojouren 25 efterfrågningar förra året.

En av förklaringarna är den svåra bostadsbristen. De kvinnor som lyckas få hjälp av kvinnojourerna blir ofta kvar i skyddsboendena länge, och att hitta en ny permanent bostad verkar ofta hopplöst.

– Hos oss är den längsta placeringen vi haft de senaste åren 10 månader, men vi vet också andra kvinnojourer där kvinnor bott i ett år eller ett och ett halvt. Och det är alldeles för länge, säger Ida Midnattssol på kvinnojouren i Katrineholm.

– Man märker att kvinnorna blir kvar mycket längre än vad de skulle behöva. Det påverkar de akuta behov som finns hos andra kvinnor och det blir ett stopp i systemet när kvinnorna som flyttat in inte kommer ut, och då kommer det inte in nya heller, fortsätter hon.

På kvinnojouren i Katrineholm känner man allvarlig frustration över att det tar så lång tid för många utsatta kvinnor att komma vidare i livet. De vill hjälpa fler kvinnor och barn i nöd, men hoppas samtidigt att den pressade situationen skapar en politisk opinion och att bostadsfrågan prioriteras i politiken.

Enligt en enkätundersökning som Alva kvinnojour gjort med 83 kvinnojourer säger 62 procent att de under de senaste två åren har haft tre eller fler kvinnor som bott längre än nödvändigt hos dem på grund av svårighet att hitta ny bostad på annan ort än hemkommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista