Debatt i P4 om förändringar i skolorna i Nyköping

4:57 min

De borgerliga partierna i Nyköping är kritiska till förslaget till ny organisation inom skolan. Moderaterna Anna af Sillén och Socialdemokraten Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande debatterade skolförslaget i Morgon i P4 Sörmland.

På måndagen ska kommunstyrelsen fatta beslut om förslaget
där majoriteten vill skapa nya skolenheter bland annat för att öka integrationen, få en mer likvärdig skola och att resurserna kan användas på ett bättre sätt när antalet elever ökar.

Det ska ge "administrativt effektiva skolenheter som är attraktiva för pedagoger att arbeta inom med möjligheter till professionell utveckling och stöd".

Förslaget ska öka integrationen och likvärdigheten på skolorna, minska det administrativa arbetet, möta skollagens krav på skolbibliotek, öka möjligheten att få ett större underlag för att kunna analysera nationella prov bättre och i samråd med vårdnadshavare bilda klasser ur ett pedagogiskt och ekonomiskt perspektiv.

Förslaget innebär att Herrhagens skola och Långsätters skola bildar en skolenhet, Nävekvarns och Buskhyttans skola bildar en, Långbergsskolan och Brandkärrskolan, Rosenkälla och Stenkulla, Släbro och Råby, Jönåker och Ålberga och Svalsta och Bergshammarskolan bildar varsina skolenheter. 

Men den borgerliga alliansen hävdar att förslaget öppnar upp för sammanslagning av flera grundskolor i årskurs F-6 utan att politiska beslut har fattats om detta.

Enligt alliansen innebär majoritetens inriktning att föräldrar och elever får sämre möjligheter att välja skola.

Men Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande skriver på twitter att det inte finns något hot mot några skolor.

"Enda hotet är de borgerliga som ständigt försöker skapa oro kring landsbygdsskolorna", skriver Urban Granström.

P4 Sörmland planerade på fredagen en debatt mellan majoriteten och oppositionen på måndag morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista