Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barn omringat av mobbare
Bilden är arrangerad. Foto: ERIK G SVENSSON

Sedan skolstarten: Över 1800 fall av kränkningar

Eleven Konrad Cmak: Såhär ska vi förbättra situationen
1:49 min

I de sörmländska grundskolorna anmäls det i snitt över 14 kränkningar per skoldag. Det visar P4 Sörmlands genomgång.

Sedan skolstarten hösten 2016 har 1863 fall av kränkande behandling, alltså mobbning, anmälts på grundskolorna i Sörmland. Det visar en enkät som P4 Sörmland skickat ut, och som samtliga kommuner svarat på.

Det kan till exempel handla om elever som hotat varandra, men också om fysiskt våld i form av sparkar och strypgrepp.

All skolpersonal är skyldig att anmäla till rektor när de får kännedom om att en kränkning skett. Rektor är i sin tur skyldig att anmäla till skolans huvudman, det vill säga kommunen.

Vi måste ta allting på allvar.

I Sörmland står Eskilstuna för över en tredjedel av anmälningarna till huvudmännen, följt av Katrineholm och Strängnäs. I Oxelösund, Trosa och Vingåker finns det däremot få anmälningar.

På Malmaskolan i Flen går cirka 180 elever. Där har 48 anmälningar om kränkningar inkommit.

– Vi måste ta allting på allvar. Även om jag bara hör någon svära åt någon så behöver jag som vuxen stanna upp och reagera, säger Malmaskolans rektor Ylva Eriksson.

Det här är en kränkning:

Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet. Kränkningarna kan bestå av till exempel nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjligande eller fysiska handlingar. De kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande.
Källa: Skolinspektionen

Anmälningar per kommun

Antalet anmälningar av kränkande behandling sedan 1 september 2016. Antalet baseras på en enkät som P4 Sörmland skickat ut till samtliga kommuner.

Eskilstuna: 683

Katrineholm: 517

Strängnäs: 394

Nyköping: 139

Flen: 80

Gnesta: 29

Trosa: 12

Vingåker: 10

Oxelösund: 8

 

Totalt anmälda kränkningar: 1863

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".