Efter väljartappet: M-politiker överväger C

1:55 min

P4 Sörmland erfar att politiskt aktiva moderater hört av sig till Centerpartiet och uttryckt intresse för att byta parti.

Det sker nu påtagliga förändringar inom alliansen. Moderaterna tappar stort medan Centerpartiet går starkt framåt. Enligt olika opinionsmätningar har Centerpartiet nu 12-14 procent av väljarstödet.

75 procent av det totala antal nya medlemmar som Centerpartiet i Sörmland attraherade förra året har de nu lyckats värva under det här årets första månader. Ett flertal nya medlemmar har inte varit politiskt engagerade tidigare, men andra byter nu parti.

Det rör sig inte bara bland väljare, utan även bland politiker. P4 Sörmland erfar att kommunala företrädare för Moderaterna i Sörmland har hört av sig till Centerpartiet och uttryckt intresse för att byta parti.

– Jag kan inte bekräfta särskilda personer eller i vilken kommun, men det är klart att det finns människor som visar ett starkt intresse för vår politik just nu, säger Åsa Ingårda, ombudsman för Centerpartiet i Sörmland.

Vad tror du att det beror på?

– Jag är ganska övertygad om att det beror på att det finns grundläggande ideologiska frågor där man som person inte är beredd att kompromissa, och när sitt eget parti inte är tydligt tror jag att man ser sig om efter ett parti som är tydligt, menar hon.

P4 Sörmlands uppgifter kommenterades av Erik Bengtzboe, riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Sörmland, under fredagsmorgonen.

- Det är ingenting jag hört tidigare och inget som någon moderat talat med mig om. Det vore självfallet tråkigt om människor upplever att det är nödvändigt att byta parti. Jag tror det är bättre att jobba för att förändra ett parti inifrån än att göra det utifrån, menar Bengtzboe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista