Elever har uppfunnit en ny fisktrappa

2:07 min

Eleverna i klass 8K på Jävenskolan i Katrineholm har uppfunnit en ny fisktrappa - ett så kallat omlöp.

Det var när eleverna fick i uppgift att komma på något på temat "Hur kan människan hjälpa djur" i tävlingen First Lego League, som gick av stapeln i höstas. Då valde klassen att göra något för att hjälpa fiskarna. 

– Problemet är ju att dagens vattenkraftverk inte har något fiskskydd så fiskarna åker rakt ner i turbinerna och dör, så vi  har valt att sätta ett galler men för att vattnets fart inte ska stoppas upp har vi flyttat upp det, berättar Izabella Buic.

Klassen vann deltävlingen i Katrineholm och fick då åka till den nordiska finalen, i Bodö i norra Norge. Och för en vecka sen var eleverna iväg på Sportfiskemässan i Jönköping där flera aktörer berömde eleverna för uppfinnigen. 

– Det är många som frågar och undrar hur vi har tänkt, och dem tycker det är bra - att det här är något man måste tänka på i framtiden, säger Martin Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista