Båtägare får vänta i åratal på båtplats

1:26 min

Så långa är köerna till båtplats på hamnar runt Mälaren och längs kusten.

Men för den som vill hyra mer än en säsong kan väntan bli lång och Eskilstunabon Peter Gärd har tröttnat.

– På två år har kön inte rört sig någonting och jag har plats 47. Så sannolikheten att få en plats innan man får en gravsten, ja, den är nog knivskarp.

Peter Gärd är en av de 205 personer som står i kö för en båtplats i hamnen i Sundbyholm.

– Idag har jag har en fritidsbåt, för närvarande ligger den på land och letar efter en båtplats.

Hur länge han kan behöva stå i kö går inte riktigt att säga. Likaså är det i Gnesta. Där står 34 personer i kö och i år förväntas sju nya båtar få en plats. Även i Beckershov i Katrineholm är det ett par års kö. I Trosa kan du få vänta upp till tio år om båten kräver en djupare plats, det vill säga 1,25 meter. Men för småbåtar så finns det platser som kommunen har hand om.

I Oxelösund behöver man inte vänta om man söker båtplats hos kommunen, om man inte har några speciella önskemål. Där finns även planer på att eventuellt minska antalet platser.

Eskilstunabon Peter Gärd riktar blicken mot Strängnäs, där det är betydligt lättare att få plats, under tiden han köar för plats i Sundbyholm.

– Jag tycker man försvårar friluftslivet i Eskilstuna. Eftersom det är 200 i kön till en marina, så kanske det finns möjligheter att bygga ut den.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, socialdemokraten Mona Kaanan säger att kommunen kan behöva utöka båtplatserna i Sundbyholm, men att det ska utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista