Brandhjälmar och utrustning på hyllor
Foto: Pontus Lundahl/TT

Deltidsbrandmännen återvänder till jobbet

Peter Kangedal, t.f. operativ chef: Befinner oss fortfarande i en krissituation
1:01 min

24 av de 37 deltidsbrandmän som tidigare sagt upp sig i Trosa och Oxelösund har nu återanställts.

Deltidsbrandmännen sa upp sig tidigare i år, i protest mot det nya kollektivavtalet. En aktion som skedde på flera håll i landet.

Men efter samtal mellan brandmän och arbetsgivare står det nu klart att 24 av de 37 personer som sagt upp sig i Trosa och Oxelösund återanställts. Femton i Trosa och nio i Oxelösund.

 – Nu känns det som det börjar ljusna i den här situationen, säger Peter Kangedal, tillförordnad operativ chef på Sörmlandskustens Räddningstjänst.

Tidigare i veckan meddelade också flera av de brandmän som sagt upp sig i Vingåker att de ville tillbaka.

Avtalet som brandmännen protesterade mot har dock inte ändrats, och flera av de brandmän som sagt upp sig i Trosa och Oxelösund har aviserat att de inte tänker komma tillbaka, vilket betyder att bemanningen ännu inte är fulltalig.

– Vi måste få landa och analysera situationen och titta på vilken beredskap vi kan lösa. Men de som kommer tillbaka ska ha en dräglig arbetsmiljö. Bara för att man går kort ska man inte behöva ta en massa extrapass, säger Peter Kangedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".