Sju kvinnor ur guif-revyn
Delar ur Guif-revyn från 1939. Foto: IF Guifs arkiv/Eskilstuna stadsarkiv

Eskilstunas historiska kvinnor lyfts fram i gymnasiesatsning

" Nu är det bara gubbar som Hitler, Stalin och Columbus som träder fram"
1:57 min

En ny satsning från det lokalhistoriska centrumet Eskilskällan på Eskilstuna stadsbibliotek ska sätta fokus på kvinnor i historien.

Det är kvinnornas historia från 1800-talet och framåt som ska lyftas fram.

Det handlar om till exempel Torshällakvinnornas kamp för rösträtt, mamman Anna Gullberg som förlorade sin dotter och fick fattigvård i slutet av 1800-talet och om damfotbollens utveckling på 1970-talet.

– Tanken är att det inte bara ska vara kvinnor med makt, utan alla typer av kvinnor, säger Oskar Nilsson som är arkivarie och samordnare på Eskilskällan.

Anledningen till att satsningen vänder sig till gymnasieelever är att sprida kunskap om att Eskilskällan finns och att den ska vara en viktig del i skolarbetet när man vill ha information, berättar Oskar Nilsson.

Även gymnasieelever, som P4 Sörmland har pratat med, är positiva till satsningen.  

– Om det inte vore för kvinnorna som stod upp för oss skulle vi inte ha rösträtt idag. Vi skulle inte ha yttrandefrihet eller få bestämma över våra egna kroppar. Dessa kvinnor bör uppmärksammas mer, säger Mariana Mansour, som studerar på  S:t Eskils gymnasium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".