Ångslupen Munter.
1 av 3
Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Ett inklippt foto på Peter i en hamn
2 av 3
Peter Gärd tycker att Eskilstuna kommun borde bygga ut Sundbyholms hamn. Foto: Annizeth Åberg och Andreas Ericson/Sveriges Radio
Anders Nornberg och hans skylt
3 av 3
"Starköl 80;- flaket. Bara skojade, kör försiktigt. Lekande & cyklande barn på den här vägen." står det på skylten Foto: Privat

Veckan som gått: bland båtar och brexit

Nyhetsplock från vecka 13
4:30 min

I Eftermiddag i P4 Sörmland sammanfattar Katarina Wahlström nyhetshändelser från veckan.

Det är stor skillnad i kötid till båtplats runt om i länet, det visar en sammanställning som P4 Sörmland har gjort, av hamnar runt Mälaren och längs Sörmlandskusten. För den som vill hyra mer än en säsong kan väntan bli lång och Eskilstunabon Peter Gärd har tröttnat.

– På två år har kön inte rört sig någonting. Sannolikheten att få en plats innan en gravsten, den är knivskarp.

Mer om båtar, för vattennivåerna är ovanligt låga nu och även båtverksamhet kan påverkas. Om några veckor är det dags att sjösätta ångslupen Munter som trafikerar Yngaren och Hallbosjön.
Och vattennivån är en hel meter lägre än normalt, enligt Per-Ivan Andersson, ordförande i föreningen Munters vänner

– Vi får ju begränsa färdvägarna till de områden där vi vet att det går att köra.

Vad kan rädda er?

– Regn! Mycket regn.

I onsdags fattades formellt det historiska beslutet att Storbritannien skulle lämna EU. Diskussionerna om att bryta sig ur Europagemenskapen har ju pågått en längre tid och andelen britter som ansöker om svenskt medborgarskap har stigit kraftigt de senaste åren. En av dom som just nu funderar på att ansöka om medborgarskap är fotbollsspelaren Vaila Barsley i Eskilstuna United.

 – Det kan ju bli så att de britter som bor i EU-länder idag får stanna kvar, och att de EU-medborgare som redan bor i Storbritannien får bo kvar där. Orättvist för dem som fritt vill röra på sig i framtiden, avslutar Vaila Barsley som ställer sig frågande till hur EU-utträdet ska gå till.

Och den före detta Eskilstunabon Jeanette Eriksson, som bott i London de senaste 20 åren och jobbar som chef för London Metropolitan University, grubblar på om Brexit kanske är ett tecken på att det är dags att flytta hem igen.

– Efter att ha bott här så pass länge och jag har gett mycket till landet så kände jag som att jag inte var välkommen.

Nästa år ska dataprogrammering ingå i skolundervisningen redan från klass ett. I Katrineholm kan barn redan nu få en inblick i denna ädla konst genom att bygga legorobotar på en kurs som kommunen anordnar. En av dem som gillar det här är Tor Andersson som deltar tillsammans med pappa Roger.

På landsbygden i Flens kommun har Anders Nornberg på ett annorlunda sätt försökt få stopp på bilister som kör för fort. Han satte därför upp en skylt vid vägen med stora bokstäver med budskapet att man kan köpa öl där för en relativt billig penning. Med mindre bokstäver står det att han bara skojar och uppmanar samtidigt att bilisterna ska köra försiktigt.

Den progressiva metallrockgruppen Pain of Salvation smygstartar sin Europaturné, med en konsert på hemmaplan i veckan. Gruppen, som är stora internationellt, gör för ovanlighetens skull, en konsert i Eskilstuna.

– Det ska bli jättekul, sa sångaren Daniel Gildenlöw innan konserten.

– Det kommer troligtvis bli mindre publik än vad vi är vana vid och det blir mer intimt på något sett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".