En passagerare kliver på en buss, i förgrunden en skylt med texten "Åk säkrare. Ta på dig bältet." Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

NTF: Vansinne att man får stå upp i bussarna

Lyssnare: Jag tycker det ska vara förbjudet
2:00 min

Trafikorganisationen NTF i Sörmland anser att det är vansinnigt att det ska vara tillåtet att få stå i en buss samtidigt som det är ett krav att ha bälte när man sitter ner.

Lars Nordqvist, verksamhetsansvarig i NTF, säger att de som åker landsvägsbuss eller buss utanför stadskärnan ska använda bälte om det finns i bussarna, men han tycker samtidigt att det är fel att en del resenärer också får stå upp i samma buss.

– Den logiken kan jag inte förstå. Du ska ha bälte när du sitter, men likt förbannat får du stå i bussen och åka i 70, 80 och 90 kilometer i timmen. Det är vansinne.

Frågan om bussäkerhet har aktualiserats efter bussolyckan i Härjedalen igår morse då tre barn omkom och flera skadades. Orsaken till olyckan utreds nu.

Sörmlandstrafiken gör inget särskilt när det gäller säkerhetsrutinerna idag med anledning av bussolyckan.

– Vi följer de avtal och lagar som gäller rent generellt. När det gäller landsbygdstrafiken så ska bälten användas. Ansvaret hamnar ju på respektive trafikföretag och deras rutiner och där har vi en dialog konstant så att säkerheten går först, säger Hanna Bergström, trafikförsörjningschef på Sörmlandstrafiken.

En lyssnare som har ringt P4 Sörmlands telefonsvarare berättar om sitt barnbarn som brukar åka buss mellan Strängnäs och Eskilstuna.

De var inget tal om att ungdomarna skulle sitta för att bussen var så fullproppad så de stod i gångarna.

Trafiksäkerhetsorganisationen, NTF, i Sörmland bedömer att bältesanvändningen är dålig generellt. Organisationen har i flera år försökt få till ett samarbeta med Kollektivtrafikmyndigheten för att få göra en undersökning om bältesanvändningen, men det har inte blivit av.

– Vi har försökt få till ett samarbete med Kollektivtrafikmyndigheten för att se hur användningen ser ut genom att fråga bussförarna, men vi har inte kommit fram till det, säger Lars Nordqvist, verksamhetsansvarig på NTF, som menar att man utifrån ett sådant resultat skulle kunna arbeta fram metoder för att öka bältesanvändningen.

 Vad ska man göra för att få fler att använda bälte i bussarna?

– Dels information, men bevisligen räcker det inte. Men man måste få polisen att bötfälla de som inte har bälte hur de nu ska lösa det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".