Sörmlands sparbank i Nyköping.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Förlust för Sörmlands sparbank efter Lindgrenaffären

Daniel Eriksson, vd: Nu har vi vänt på alla stenar
0:57 min

Sörmlands sparbank gjorde en förlust förra året på 57 miljoner. Den beror på affären med bankens tidigare vd, Joacim Lindgren, som använde bankens pengar för privat lyxkonsumtion.

Bokslutet för 2016 visar bland annat att banken hade engångskostnader på 245 miljoner för interna utredningar och åtgärder som har med bankens interna styrning och kontroll att göra och dessutom beror det på befarade kreditförluster och rättsliga processer.

Förlusten beror på affären med bankens dåvarande vd Joacim Lindgren som tvingades gå förra sommaren sedan det avslöjats att han använt bankens pengar till omfattande privat lyxkonsumtion.

– Vi visar för första gången på många år en förlust. Det beror helt och hållet på det som hände 2016, säger bankens vd, Daniel Eriksson.

Det har varit bristande kontroll och styrning i banken.

– En liten del är oegentligheter. Det stora problemet har varit bristande kontroll och styrning. Det har varit för mycket saker som man inte uppmärksammat i tid. Nu har vi vänt på alla stenar vi hittar och vi försöker ta fram det som behöver åtgärdas och då resulterar det i den här typen av konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".