Flerbostadshus i solnedgång.
Eskilstuna kommunfastigheter ska sälja ca 100 lägenheter. Lägenheterna på bilden har inte med försäljningen att göra. Foto: Arkivbild Vegard Wivestad Grøtt/TT.

Politiskt storbråk om lägenhetsaffär i Eskilstuna

"Jag tycker att man ska fundera på vilket samhällsansvar allmännyttan har"
2:50 min

Det har hettat till ordentligt inom politiken i Eskilstuna efter P4 Sörmlands avslöjande häromdagen att kommunala Kommunfastigheter planerar att sälja ca 100 lägenheter.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktar svidande kritik mot planerna och menar att det gått för fort. Kommunfastigheter har ett krav på sig från ägaren, kommunen, att se över sitt fastighetsbestånd och skulle ha till hösten på sig med ett resultat.

Men redan igår fattade styrelsen beslut om lägenhetsaffären som enligt vad P4 Sörmland erfar handlar om lägenheter i Torshälla och antingen Läkargatan eller Hållsta.

Men den rödgröna oppositionen tycker att Kommunfastigheter inte har hunnit analysera det hela tillräckligt än. De båda partierna reserverade sig därför emot beslutet.

Miljöpartiets Birgitta Eriksson, andre vice ordförande i Kommunfastigheter säger att hon har att följa de direktiv som ägaren har, men som Miljöpartist har hon ideologiska invändningar.

–  Jag tycker att man ska fundera på vilket samhällsansvar allmännyttan har och om det är rätt att sälja de fastigheter som har lägre hyror än nybyggena har och det är de lägenheterna som det är stor efterfrågan på. Och dessutom har bolaget en intjänande på de fastigheter som man nu förlorar, säger Birgitta Eriksson (MP).

Enligt Eriksson har Kommunfastigheter ett samhällsansvar vilket inte privata fastighetsägare har. Allmännyttan godtar exempelvis hyresgäster som har försörjningsstöd och har olika former av sociala problem.

Birgitta Eriksson hävdar att lägenhetsaffären görs nu så att Socialdemokraterna slipper frågan inför valet och att Socialdemokraterna fått kompromissa med sin ideologi, nämligen att inte sälja.

Även Vänsterpartiet rasar mot planerna.

– En utförsäljning slår hårt i bostadsbristens Eskilstuna mot alla Eskilstunabor som vill och behöver hyra lägenheter med rimliga hyror, skriver Maria Chergui, gruppledare (V) Eskilstuna i ett pressmeddelande.

Enligt både Vänstern och Miljöpartiet går lägenhetsaffären helt emot vad Socialdemokraterna sa inför valet 2014.

Men Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande som tillsammans med Moderaterna och Centern styr kommunen säger att kritiken är "trams".

Han tillbakavisar kritiken och menar att Socialdemokraterna heller inte har lovat att inte sälja något.

– Vi säljer enstaka fastigheter för att ha råd att bygga mer nytt för att få bort bostadsbristen. S har velat ha handlingsutrymme att kunna göra vad som krävs för att minska den enorma bostadsbristen, säger Jimmy Jansson i ett uttalande.

Bertil Andersson (M) ordförande i bolaget vill inte kommentera kritiken idag. Under fredagen väntas en pressrelease med detaljerna offentligöras.

Enligt vad P4 Sörmland erfar är ingen köpare klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".