Länsstyrelsen varnar för ny organisation

Stora organisatoriska förändringar är på gång i de svenska länen. I Sörmland planerar kommuner och landsting att ta över delar av det som nu sköts av Länsstyrelsen i ett "Kommunalförbund".
Länsrådet Anders Granat på länsstyrelsen, ser flera risker med omorganisationen och varnar för "bypolitik" där de enskilda lokalpolitikerna vill gynna sin kommun och ser till kortsiktiga politiska intressen. Kommunalförbundet skulle ta över delar av Länsstyrelsens och andra statliga myndigheters uppgifter och resurser. Från och med nästa år kommer det finnas minst tre olika regionala styrsystem ute i landet, dels traditionella länsstyrelser, dels direktvalda länsparlament som i bland annat Skåne och Västra Götaland, dels den sörmländksa modellen med kommunalförbund. Det socialdemokratiska landstingsrådet Alf Egnerfors avvisar farhågorna om bypolitik, och menar att kommunpolitikerna istället kommer att få bättre möjligheter att ta ansvar för regionala utvecklingsfrågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".