Nyköping, dagen efter polismordet 20 juni 2007. Blommor och gravljus. Foto: Caroline Tibell/TT.
Nyköping, dagen efter polismordet 2007. Foto: Caroline Tibell / SvD / TT

2007: Polis mördas i Nyköping

Vittne: Vi hör två skott
0:57 min

Den 20 juni 2007 mördas polismannen Fredrik Widén i Nyköping. Han mördades i samband med att polisen skulle ingripa mot en man i 50-årsåldern på uppdrag från psykiatrin.

Polisen hade spaning på mannens lägenheten och såg att mannen kom hem. Vid ingripandet legitimerade sig polisen, men mannen lyckas springa ner i källaren och polisen sprang efter.

Polisen sprutade pepparsprej mot mannen, men en av poliserna fick pepparsprej på sig och blir förblindad och är tvungen att ta sig därifrån och den civilklädde Fredrik Widén blir då ensam med mannen. Skottlossning uppstår och Fredrik Widén skjuts med sju skott, varav flertalet utanför den skottsäkra västen.

Många blev vittnen till det som hände vid ingripandet. En av dem var Cecilia Larsson.

– När vi precis kommer ut hörde vi två skott. Sen gick vi runt hörnet, vi såg att en massa folk började springa ditåt. Då såg vi två polisbilar och tre poliser som gick på en man och försökte brotta ner honom. Det som var läskigt var att det var en massa barn utan föräldrar som sprang fram mot det där också eftersom det är ett barnområde och en massa barn som lekte på gården där.

Mannen åtalades för mord, försök till mord, olaga hot och grovt vapenbrott.

I december 2007 dömde Nyköpings tingsrätt mannen till livstids fängelse. Tingsrätten bedömde att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning. I mars 2008 fastställde hovrätten livstidsdomen.

Polisen i Nyköping kände till att mannen var en av landets farligaste personer. Det framgick av en utredning från Rikspolisstyrelsen våren 2009.

Rikspolisstyrelsen anser att ingripandet hade kunnat planeras noggrannare och kritiserar också användandet av pepparsprej i samband med insatsen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".