Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rätten till teckenspråk inte självklar i flera kommuner

Publicerat fredag 21 april 2017 kl 05.20
"Gräsligt att det ska bero på var man bor"
(1:49 min)
Orden "Ja" och "Nej" bokstaverade i teckenspråk
Foto: Katarina Larsson/Robin Gustafsson /Sveriges Radio

Kommunerna gör olika bedömningar av lagen när det kommer till teckenspråksundervisning.

Sex av Sörmlands nio kommuner menar att det måste finnas minst fem barn med behovet för att man ska erbjuda teckenspråk som modersmålsundervisning.

I Trosa, Flen och Vingåker erbjuder man teckenspråk även om det skulle vara färre än fem barn som behöver det.

Orättvist, tycker Nyköpingsbon Anna Forsgren som tidigare ansökt om modersmålsundervisning till två av hennes barn, men fått avslag.

– Det borde förstås vara likadant överallt, även i Nyköping. Det är helt gräsligt att det ska bero på var man bor, om man har rätt till det här språket eller inte, säger hon.

Tidigare i veckan berättade P4 Sörmland om Wiktoria Enbuske från Nyköping som även hon fått avslag på sin ansökan om modersmålsundervisning i teckenspråk till hennes två barn. Ett stöd de behöver eftersom pappan är döv och föräldrarna har separerat. Det måste vara minst fem barn för att kommunen ska erbjuda det var svaret som Wiktoria fick.

Det kändes som ett slag i ansiktet.

Något som retat upp Sveriges Dövas Riksförbund. Henrik Sundqvist, tillförordnad förbundsordförande skriver till P4 Sörmland:

Det är rent av inhumant att kommunen nekar barn som behöver teckenspråk! I detta fall är det självklart att barnen bör få teckenspråk som modersmål för att kunna utveckla sina kunskaper i språket och få en fungerande kommunikation med sin egen pappa.

Anna Forsgren ansökte om modersmålsundervisning för några år sen, men fick samma svar som Wiktoria Enbuske: Det var för få barn i kommunen som behövde teckenspråk.

– Det kändes som ett slag i ansiktet, säger hon.

Hennes dotter Sofia har Downs syndrom och kommunicerar genom teckenspråk med sina två syskon. Syskon som skulle behöva mer stöd än att bara lära sig av sina föräldrar.

– Det skulle betyda jättemycket. Vårt ansvar skulle bli lättare. Vi har väldigt tungt ansvar nu att se till att syskonen kan prata med Sofia, säger Anna.

Nu har Wiktoria och Anna fått kontakt med ännu en förälder i Nyköping vars barn behöver teckenspråk som modersmålsundervisning. Därmed finns det fem barn i kommunen med det behovet och hopp om att ansökningarna denna gång kan bli beviljade.

– Jättebra om det kan bli en grupp, som kan få det här andra språket, säger Anna Forsgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".