Fågelinfluensa har konstaterats i en värphönsbesättning i Nyköping
Fågelinfluensa har konstaterats i en värphönsbesättning i Nyköping Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Fågelinfluensa upptäckt bland värphöns i Nyköping

Jordbruksverket: Kommer behöva avliva alla fåglar
1:24 min

Fågelinfluensa har konstaterats i en värphönsbesättning i Nyköping.

Det skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVT) visar att besättningen är smittad med virus av typen H5N8.

Jordbruksverket har inför restriktioner i området för att undvika smittspridning. Gården har fått tillträdesförbud och inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in på gården.

Dessutom ska fåglar och fjäderfä i fångenskap inom en tre kilometers radie från den drabbade gården hållas inomhus.

– För ett par veckor sedan sänkte vi skyddsnivån i Sverige från 2 till 1. Det innebär att fjäderfän och andra tama fåglar får gå inhägnade utomhus med vatten och foder under tak. Den drabbade gården har frigående värphöns som går inomhus och det är oklart var smittan kommer ifrån, säger Karin Åhl på Jordbruksverket till hemsidan.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat hos fåglar under hösten och vintern men har aldrig smittat människor.

– Risken att en människa ska smittas i Sverige är i det närmaste obefintlig. Men det finns alltid goda skäl att vara försiktig vid eventuell kontakt med döda fåglar och djur som man hittar i naturen eftersom de även kan bära på andra smittor, säger Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".