Soura Ismaael Haqqy
Soura Ismaael Haqqy, lärare. Foto: Karina Krogh

Soura från Syrien lär nyanlända i Flen om Sverige

"Det var skitsvårt att komma till Sverige"
0:49 min

I Flen startar om ett par veckor en samhällsskola för ett 30-tal nyanlända - om hur samhället fungerar i Sverige. Igår hölls ett första möte inför och frågorna från deltagarna var många, säger Soura Ismaael Haqqy, som ska hålla i kursen.

Studieförbundet vuxenskolan håller kursen Samhällsskolan i form av en studiecirkel. På mötet igår var deltagarna var med och bestämde vilka teman de vill prata om - politik, bostäder, språket och hur man lär känna svenskar, var exempel som togs upp.

Soura Ismaael Haqqy är en av dem som ska hålla i kursen. Hon kom själv från Syrien till Sverige för tre år sen och tycker att det var svårt att komma hit och förstå hur allt fungerade.

– Det var skitsvårt, faktiskt. Man förstår ingenting och känner sig vilse i samhället. Det är olika pusselbitar, som man ska få ihop och man vet inte var man ska vända sig. Vem kan svara på mina frågor och vem litar jag på?

Hon säger att de som kommer nya till Sverige har frågor om allt möjligt, det märker hon bland annat av som lärare på vuxenutbildningen SFI.

– Jag får massor av frågor om Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, mobiltelefoner, om vad som helst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".