I dag väcks åtal för sommarstugemordet i Arboga.
1 av 4
Foto: TT, Pavel Koubek / TT
Jessica Wenna, åklagare.
2 av 4
Jessica Wenna, åklagare. Foto: Samira Jonsson
Åklagare Jessica Wenna.
3 av 4
Åklagare Jessica Wenna. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio
Sommarstugan utanför Arboga.
4 av 4
Sommarstugan utanför Arboga. Foto: TT

Åklagaren: 42-åringens motiv ska ha varit pengar

Sommarstugemorden – en sammanfattning
3:00 min

Under över ett års tid försökte hon få maken dödad innan hon lyckades. Året därpå mördade 42-åringen sin far och försökte att mörda sin mor utanför Arboga. Åtalet ger bilden av en beräknande kvinna i jakt på pengar. Själv förnekar hon allt.

Bilden som målas upp är åklagarnas. De anser det bevisat att den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna redan våren 2014 gjorde de första försöken att få maken dödad. Hon ska ha vänt sig till tre närstående personer med samma ärende.

I januari 2015 ska 42-åringen ha tecknat en livförsäkring på två miljoner kronor i dåvarande makens namn. I augusti samma år hittades han drunknad på grunt vatten vid en brygga och bara fyra fem dagar senare ska hon ha försökt att få ut pengarna.

Enligt åklagarna har 42-åringen själv dränkt dåvarande maken, eller gjort det med hjälp av någon. Att drunkningen inte var någon olyckshändelse anser åklagarna bevisat efter gravöppning och obduktion.

– Vi kommer under rättegången presentera möjliga scenarion för hur mordet har gått till, säger åklagare Jessica Wenna.

Året efter drunkningen skedde nästa mord. 42-åringens föräldrar anfölls med kniv i sommarstugan utanför Arboga. Fadern dog men modern överlevde. 

Först misstänktes mamman ha utfört dådet, men hon berättar i polisförhör att hon vaknade av att hon fick en kraftig smäll i ansiktet och såg hon en person sitta grensle över sin man eller åtminstone alldeles bredvid. Däremot har hon inte kunnat säga om det var en man eller en kvinna, men att det var en liten människa.

Sedan svimmade hon av och när hon åter vaknade var allt över. Hur länge hon varit medvetslös har hon inte kunnat säga.

Mamman ringde och slog larm till SOS strax efter kl. 23.

Av förundersökningen som P4 Sörmland har tagit del av framgår att den misstänkta 42-åringens mamma, som skadades svårt i attacken, redan i ambulansen på väg från brottsplatsen nämnde dottern och personer i dotterns närhet som potentiella gärningsmän, enligt vittnesförhör med ambulanspersonalen - som är en del av åklagarens bevisning mot 42-åringen.

Av förundersökningen framgår att föräldrarna hade en ansträngd relation med dottern, dels av ekonomiska skäl, dels då de hade synpunkter på hennes privatliv och de människor hon umgicks med.

42-åringen nekar till all inblandning medan sambon - som åklagarna påstår är 25 år, inte 19 som han själv uppgett - har erkänt att han utdelat knivhuggen.

– 42-åringen uttrycker sig på ett sätt som att hon varit delaktig i brotten. Hon instruerar och styr 25-åringen, säger åklagare Jessica Wenna.

Om åklagarna inte lyckas bevisa för tingsrätten att 42-åringen gjort sig skyldig till knivattacken vill de att hon döms för anstiftan. De påstår att det är hon som kört pojkvännen till och från huset och att det även är hon som gett honom kniven.

Jessica Wenna säger att det finns vittnen som ser när två personer anländer till sommarstugan.

– 42-åringen har med sig en kniv som hon ger till 25-åringen. Han går in i huset och hugger föräldrarna när de ligger i sängen. 42-åringens pappa avlider i sömnen, mamman bli medvetslös men vaknar sedan till och kan larma 112. Hon är då svårt skadad, säger Jessica Wenna.

Dna från pojkvännen har hittats under mordoffrets nagel. Vid sommarstugan har polisen också funnit fotavtryck som matchar hans skor.

42-åringen har inget alibi för mordkvällen och har lämnat cirka nio olika versioner av vad hon gjorde vid tiden för brotten.

Till åklagarnas bevisning hör bland annat förhör med 42-åringens mor som inte bara berättat om attacken utan också om dotterns förhållande till pengar.

På flera ställen bland de många åtalspunkterna framgår att 42-åringen hade problem med ekonomin och att föräldrarna under flera år stöttat henne ekonomiskt.

I början av 2015 ska den dåvarande maken ha lämnat 42-åringen. Mannen ha sagt till en kvinna han tidigare varit gift med att 42-åringen inte klarade sig på sin lön.

– Mycket i det här talar för att motivet är pengar. Det kan också vara svartsjuka eller osämja, säger åklagare Johan Fahlander.

Varför behövde hon pengar?

– Hon har levnadskostnader som var väldigt höga. Nästan ständigt hade hon högre utgifter än inkomster och hon har inte kunnat leva på sina egna inkomster, utan fått bidrag från sina föräldrar för att kunna leva som hon gör, säger Jessica Wenna.

Men 42-åringens försvarare, Amanda Hikes, tillbakavisar uppgifterna.

– Det finns inget motiv om pengar, säger hon.

Förutom mord, mordförsök, stämpling till mord och bedrägeri står nu kvinnan även åtalad för bland annat hot mot tjänsteman. Detta sedan hon hotat de två poliserna som var förhörsledare.

– Hon blir irriterad på förhörsledarna. Hon tycker inte att de lyssnar på vad hon säger, säger Jessica Wenna.

En utskrift från förhöret visar 42-åringens hot:

"Jag hoppas att sjukhuset har köpt in extra rullstolar för det är många som kommer att få sina knäskålar sönderslagna efter det här, alla som skadar mig, råkar ut för någonting, alla som är elaka mot mig, de har råkat ut för någonting".

Susanna Cleve, är målsägandebiträde till modern som utsattes för mordförsök och för en syster till 42-åringen.

– Deras liv har sedan den 3 augusti fullkomligt raserats. De upplever ett trauma och är i djupaste sorg, säger hon.

Huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt inleds preliminärt den 8 maj och pågår fram till den 28 juni.

Här är åtalen

Mord och försök till mord: Den 42-åriga kvinnan och hennes sambo åtalas för mord på kvinnans pappa och mordförsök på mamman, genom knivhugg. I andra hand åtalas 42-åringen för anstiftan eller medhjälp till mord. Brottet skedde den 3 augusti 2016.

Mord: Den 42-åriga kvinnan åtalas för mord på sin make, genom dränkning. Kvinnan har, enligt åtalet, berövat maken livet ensam eller tillsammans med någon eller några andra. Brottet tros ha skett den 7-8 augusti 2015.

Stämpling till mord, alternativt grov misshandel: Den 42-åriga kvinnan ska ha sökt anstifta en person att grovt misshandla eller döda dåvarande maken. Hon ska också vid flera tillfällen ha sökt anstifta två andra personer, varav en är pojkvännen, att döda dåvarande maken. Brotten ska ha skett under 2014 och 2015.

Försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund: Kvinnan har i januari 2015 framställt en falsk livförsäkring för sin make genom att obehörigen ansöka om en försäkring om två miljoner kronor, enligt åtalet. Några dagar efter makens död ska hon ha försökt förmå försäkringsbolaget att betala ut pengarna till henne.

Grovt bedrägeri: Kvinnan åtalas för att ha vilselett ett annat försäkringsbolag att betala ut 267 000 kronor i ersättning till henne efter makens död. Brottet ska ha skett efter makens död, under augusti och september 2015.

Urkundsförfalskning: Kvinnan har, enligt åtalet, förfalskat namnteckningar i en bouppteckning efter sin döde make. Det ska ha skett under hösten 2015.

Givande av muta: Kvinnan åtalas för att under tiden som häktad vid två tillfällen ha erbjudit en kriminalvårdare 5 000 kronor om denne tog emot ett brev och postade det utan granskning.

Hot mot tjänsteman: Kvinnan har i polisförhör hotat två förhörsledare med våld, enligt åtalet.

Källa: Åklagarmyndighetens stämningsansökan.

Relaterat

Mer om Sommarstugemordet utanför Arboga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".