Barndop
Foto: Gorm Kallestad, / NTB scanpix / TT

Drop-in dop ska ge fler medlemmar i Svenska kyrkan

2:22 min

Andelen föräldrar som låter döpa sina barn blir färre från år till år. För att vända trenden anordnar Svenska Kyrkan i Nyköping drop in dop.

 Samtidigt som medlemsraset fortsätter inom Svenska kyrkan så minskar också andelen föräldrar som låter döpa sina barn. Förra året döptes 41 procent av alla nyfödda i Sörmland, jämfört med 42 och en halv procent året innan. För att vända trenden anordnar Svenska Kyrkan i Nyköping för fjärde året i rad nu ett drop- in dop med dopfest.

– Vi vet att man under det första året har mycket och det kan vara svårt att planera ett dop, det hör vi från föräldrar. Då violl vi hjälpa till att erbjuda att kom bara, vi ordnar med allting, till och med tårta efter dopet, säger Magdalena Fors, präst i Nyköpings församling.

Enligt Magdalena Fors så har det varit ett 10-tal dop vid de tidigare drop-in dopen, något som kyrkan är ganska nöjd med.

Drop-in dopet är helt gratis för den som vill döpa sitt barn, och man behöver inte föranmäla sig, enligt Magdalena Forss.

– Det ska inte vara en ekonomisk fråga att kunna döpa sitt barn, det tycker vi är jätteviktigt. Så man kommer till Alla Helgona församlingshem och man behöver inte anmäla sig, utan vi finns på plats, präster, vaktmästare,  musiker och solister och husmor, så det är bara att komma, säger Magdalena Fors.

Och det är på lördag om en vecka, från klockan 11.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista