Sverige leder sin EM-kvalgrupp inför kvällens match mot Ryssland.
Sverige leder sin EM-kvalgrupp inför kvällens match mot Ryssland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige kan säkra EM-platsen den här veckan

Kristján Andrésson: "Det är ett svårbedömt Ryssland"
2:18 min

Den här veckan kan handbollslandslaget säkra en plats i vinterns EM-slutspel i Kroatien.

Två segrar i dubbelmötet med Ryssland och EM-platsen skulle vara klar. Första ledet i den ekvationen är bortamatchen i St. Petersburg i kväll.

I VM i januari lyckades det svenska landslaget tjusa handbollsentusiasterna, med stabilt försvarsspel och blixtrande kontringar. Ett spel som förde till kvartsfinal innan hemmanationen och blivande världsmästaren Frankrike satte stopp.

Framför allt lyste Kristján Andrésson nybyggda landslag av spelglädje och självförtroende.

Nu har det gått drygt tre månader sedan laget skingrades, och frågan är om man kunnat konservera glädjen och formen.

Det är en hel del förändringar i truppen jämfört med VM-laget. Veteranen Jonas Källman är tillbaka i stället för Emil Frend-Öfors. Anton Halén har tillkommit på högerkant, i och med att Mattias Zachrisson behövs som komplement på höger 9 när Johan Jakobsson inte kan vara med.

Mikael Aggefors är målvakt i stället för Andreas Palicka.

Utöver det har Simon Jeppsson och Albin Lagergren lämnat sena återbud på grund av skador. De ersätts av Markus Olsson och Andreas Cederholm. Dessutom är inte försvarsresen Jesper Nielsen med i Ryssland, hans visum blev inte klart i tid. Nielsen spelar i returmötet på lördag i Linköping.

– Det blir lite justeringar av positionerna i försvarsspelet, och några taktiska förändringar säger förbundskapten Kristján Andrésson till Radiosporten.

– Vi skall bygga vidare på det vi gjorde bra i januari.

Ryssland gör också stora förändringar jämfört med sin VM-trupp. Åtta man är borta av de 18 som spelade i Frankrike. Däribland Pavel Atman som fick mest speltid av alla i det Ryska VM-laget, dessutom kända namn som Gorbok, Chipurin och Dibirov.

Ryssland som coachas av Dimitri Torgovanov var å andra sidan missnöjda med sin VM-insats där man åkte ut redan i åttondelsfinalen mot Slovenien.

EM kvalgruppen är en fyralagsgrupp där de två bästa går till EM.

Matchen sänds på webben och i SR play med matchstart klockan 18.15. Andra halvlek hör du i Sportextra i P4 från klockan 19.00.


EM-kvalgrupp 6

1      Sverige 4p
2.     Ryssland 2p
3.     Slovakien 1p
4.     Montenegro 1p

Sverige har hittills vunnit hemma mot Montenegro och borta mot Slovakien, medan Ryssland något oväntat spelade oavgjort mot både Slovakien och Montenegro.

Sverige möter Ryssland två gånger den här veckan, i St. Petersburg i kväll och i Linköping på lördag. Sedan avslutas gruppspelet med Montenegro borta och Slovakien hemma i juni. Men vinner Sverige dubbelt mot Ryssland är EM biljetten klar redan på lördag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".