Marianne Abrahamsson Godeau
Marianne Abrahamsson Godeau bor på korttidsboende. Foto: Jonna Berglund/JESSICA GOW / TT
Inför valet 2018

Fler äldre stor utmaning i Oxelösund

Marianne, 87 år, på korttidsboende: Det känns som om de vill ha hem mig
4:08 min

Sju av nio kommuner i Sörmland planerar att bygga nya äldreboenden under de kommande åren.

När P4 Sörmland besöker äldreboendet Björntorp i Oxelösund den här dagen är det gympa på schemat. De flesta som är med är över 80 år - en grupp som väntas öka kraftigt i Sverige - med drygt 76 procent fram till år 2035.

För Oxelösunds del innebär ökningen att de äldre här blir än fler än på andra håll. För ända sedan 60-talet har Oxelösund tillsammans med Pajala kommun ökat andelen äldre mest. Nästan var tredje person i Oxelösund är över 65 år - mot var femte i landet i stort.

Kommunens egen kartläggning visar att det krävs ett nytt demensboende inom snar framtid - sammanlagt 60 nya platser på särskilda boenden före 2030.

Titti Kendall är områdeschef för äldreomsorgen i Oxelösund:

– Vi ser att vi redan nästa år behöver en avdelning till, vilket vi inte kommer att ha eftersom byggnationer tar tid. Så vi får lösa det här på annat sätt, berättar Titti Kendall.

Även trycket på hemtjänsten ökar markant i kommunen. Vartannat år behövs en ny hemtjänstlokal i Oxelösund. Ökningen av äldre kräver också att fler gamla kan återvända till sina hem efter en sjukhusvistelse genom kommunens stöd Trygg hemgång.

En mer effektiv vård ska också göra att de äldre kan bo kvar hemma så länge som möjligt.

Något som Marianne Abrahamsson Godeau, 87 år märkt av. Efter en skada i höstas bor hon tillfälligt på en korttidsavdelning - men nu anar hon att det snart är slut med det.

– De vill ha hem mig. Jag hör det. Men jag måste klara av det - även om jag bor i en villa ensam.

Hur trivs du här på korttidsavdelningen?

– Underbart bra. Det är ett paradis att få sätta sig att äta och bli omskött och få prata med andra. Hemma blir jag nästan ensam.

Kan det bli svårare att få plats på äldreboende i framtiden, Titti Kendall?

– Nej. Vi bedömer utifrån det behov en person har och ska tillgodose det. Men brukaren ska ha en möjlighet att kunna välja att vara hemma så långt det går och är möjligt, säger Titti Kendall, områdeschef för äldreomsorgen i Oxelösund.

Och en som vill bo hemma är Inger Lappalainen, 87 år. Hon bor på korttidsavdelningen efter en stroke nyligen, men vill hem när det går, medan Eric Thoms, som också bor på korttidsboende under vissa perioder, tror att äldreboende är bättre än hemtjänst.

– Därför man behöver ett hem mycket mer än att någon diskar.

Alla kommuner i Sörmland utom Vingåker och Trosa planerar att bygga fler platser på särskilt boende för äldre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".