En person håller i ett gevär
Fält-SM i gevär ställdes in kvällen innan. Foto: Arkivbild. Fredrik Sandberg / TT

Fält-SM i gevär i Strängnäs i dag ställdes in - dagen innan

Stefan Jacobsson, grenledare: Det är fruktansvärt, bedrövligt
1:01 min

I dag skulle nästan 300 deltagare från hela landet delta i Fält-SM i gevär på Häradsfältet i Strängnäs. Men sent i går kväll kom definitivt besked från Försvaret om att fältet var upptaget, så tävlingen fick ställas in.

Det är oklart i nuläget varför det blev så här, men oklara rutiner kring hur ansökan skulle gå till tycks vara en anledning, enligt grenledare på Svenska Skyttesportförbundet, Stefan Jacobsson.

– Det är fruktansvärt, bedrövligt, det största debacle som jag har varit med om inom skyttet, säger Stefan Jacobsson, som är ansvarig för SM-tävlingen. Det är att beklaga och det får utredas, för det ska aldrig behöva upprepas något liknande.

Vad har du fått för reaktioner från deltagarna?

– Hade det varit en naturkatastrof, ett ösregn eller ett snöfall, då hade man accepterat det hela, det har man fått göra förut. Här var det mycket upprörda känslor. Men många avvaktar vad en utredning kan ge.

Så det handlar om brist på rutiner, som det ser ut nu?

– På något sätt har det brustit, ja, säger han.

Han förklarar i efterhand att det bland annat handlar om att rutiner har ändrats för hur man ansöker om att få använda fältet och att förbundet inte har haft kunskap om att det krävts skriftlig ansökan.

Arrangör för Fält-SM var Sörmlands Skyttesportförbund på uppdrag av Svenska Skyttesportförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".