Västmanlands tingsrätt i Västerås
Västmanlands tingsrätt i Västerås. Foto: Pavel Koubek/TT

Åklagarna om sommarstugemorden: Pengar bakom morden

Åklagare Johan Fahlander: Det är ovanligt att man så snabbt begär ersättning
2:34 min

När rättegången om sommarstugemorden utanför Arboga inleddes strax efter kl. 9 idag fortsatte den åtalade kvinnan att neka till brott.

En 42-årig kvinna och hennes pojkvän i 20-årsåldern är åtalade misstänkta för bland annat mord och mordförsök på kvinnans föräldrar den 3 augusti 2016 och kvinnan är också åtalad för att ha mördat sin dåvarande make i augusti 2015.

Första dagen ägnades åt åklagarnas sakframställan gällande det misstänkta mordet på kvinnans tidigare make, som hittades drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga i augusti 2015.

Enligt åklagarna berövade den 42-åriga kvinnan ensam eller i samförstånd med andra mannen livet genom att dränka honom, i andra hand anklagas hon för anstiftande eller att hon främjade gärningen, nämligen att se till att han var på plats och att andra dödade honom. 

När rättegången började i dag nekade hon till att ha legat bakom den dåvarande makens död och hon förnekade även att hon skulle ha försökt förmå andra personer att döda eller grovt misshandla honom 2014.

– Hon förnekar gärningarna och har inte på något sätt berövad XX livet och hon har heller inte anstiftat eller främjat gärningen på något sätt. Hon har inte framställt en falsk livförsäkring eller obehörigen framställt en, sa kvinnans advokat Amanda Hikes vid rättegången.

Åklagarna hävdar att det framförallt var ekonomiska motiv som låg bakom den dåvarande makens död och inledde under förmiddagen med att lägga fram uppgifter om kvinnan och mannens ekonomi.

– Sammantaget är det en stor omsättning på hennes konto, sa åklagare Johan Fahlander, som hävdar att utgifterna är "mycket höga" och ofta högre än inkomsterna.

Enligt förundersökningen har kvinnan haft en relativt god inkomst, men att hon levt över sina tillgångar. 

Åklagarsidan berättade också att det förkommit anmälningar om olaga hot mellan det gifta paret. De anmälningar har dock tagits tillbaka.

Åklagarna hävdar att det förutom ekonomiska motiv fanns svartsjuka och osämja mellan kvinnan och mannen.

Åklagarna ville med den ekonomiska redogörelsen idag, tillsammans med andra uppgifter och omständigheter, komma fram till att det fanns ekonomiska motiv bakom hennes makes död och ett intresse för henne att döda honom även ett år tidigare.

Kvinnan nekar till mord och även till stämpling till mord alternativt grov misshandel, som hon också är åtalad för. I den delen menar åklagarna att hon försökte få andra personer i hennes närhet att döda eller grovt skada hennes dåvarande man ett år tidigare, 2014.

Hon anklagas för att ta tecknat en förfalskad livförsäkring och en kort tid efter att mannen hittades död vill ha ut pengarna.

– Fyra dagar senare gör hon en anmälan IF och vill få ut försäkringspengarna och det är anmärkningsvärt tidigt, det är ovanligt att man så snabbt begär ersättning. Det är en skum omständighet och de reagerar och de påbörjar en mer noggrann granskning av det hela, sa åklagare Johan Fahlander vid rättegången.

Fahlander påstår också att kvinnan ringt och varit angelägen om att få ut pengarna. 

– Hon har vid många tillfällen kontaktat If om när hon kan få pengarna och sen kommer beslutet av If att de vägrar ersättning.

If:s utredning leder så småningom fram till att kvinnan blir misstänkt för att ha dödat sin dåvarande man.

Åklagare Jessica Wenna gick efter lunch igenom vad hon menar hände den kväll då maken dog. Han åkte till Eskilstuna för att vara med sina barn och deras mor, den misstänkta 42-åringen.

Vid 18.30 lämnar de Eskilstuna och åker till sommarstugan där mannen dog.

– Vi hävdar att det var fler personer än vad kvinnan har uppgivit under kvällen. Det baserar vi på att de har köpt mat till betydligt fler än två. Han drunknar någon gång under den här kvällen. Sannolik vid 22-tiden. Och det är kvinnan som dränker honom, sannolikt tillsammans med någon annan. Det som är viktigt här är att han inte har några andra skador på kroppen, säger Jessica Wenna.

Bristen på kiselalger i mannens kvarlevor ska, enligt analyser som gjordes i samband med att polisen öppnade mannens grav i höstas, visa att han inte drunknade på fyndplatsen. Åklagaren menar alltså att mannen mördats i ett annat vatten. Åklagarna är dock inte säkra på var mannen dödades.

Den falska livförsäkringen och omständigheterna att mannen var fullt frisk och simkunnig, att han hittades på grunt vatten och att kvinnan lämnade olika uppgifter till personer i sin omgivning om mannens död efteråt, gör att hon är misstänkt för mord. 

Enligt Jessica Wenna var mannen så berusad att han inte kunde försvara sig. Analyser av kvarlevorna visar också att han hade en stor mängd alkohol i kroppen, enligt den förundersökning som P4 Sörmland har läst.

Kvinnan har i polisförhören sagt att hon åt mat och drack alkohol tillsammans med mannen och deras barn på kvällen den 7 augusti och att han körde ut en båt för att lägga ut nät när hon gick upp för att natta barnen. Hon vaknar upp på morgonen och upptäcker att mannen är försvunnen, har hon berättat i polisförhören.

– På morgonen när hon ringer till 112 klockan 8.54 är hon nere vid bryggan och fixar till brottsplatsen för att det ska se bra ut när räddningstjänsten kommer ut. Under det här samtalet säger XX att "nu ser jag båten". Det låter oerhört märkligt om hon inte skulle ha sett båten tidigare eftersom hon ju varit nere vid bryggan mycket tidigare och borde ha noterat båten för länge sen för den ligger ju vid bryggan, säger åklagare Jessica Wenna. 

När det gäller mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma så kommer den delen av åtalet att avhandlas senare.

Kvinnan är förutom två mord och ett mordförsök åtalad för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, stämpling till mord, givande av muta och hot mot tjänsteman. Hon nekar till brott.

Läs en sammanfattning av förundersökningen här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".