Narkotikaspruta.
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT.
Mona Karila, projektledare Projekt Utsikt i Oxelösund
2 av 2
Mona Karila, projektledare för projektet Utsikt i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Kommuner spårar knark i avloppen

Projektledare: Det har funnits en idé att i Oxelösund finns det extra mycket alkohol och narkotika
3:23 min

Alltfler kommuner letar efter narkotika i avlopp. Idag presenteras provsvar från Flen. I Oxelösund och Katrineholm har narkotika hittats tidigare.

Flen blir den tredje kommunen i Sörmland som genomför provtagning i reningsverket efter spår av narkotika i avloppsvattnet. Först ut i länet var Oxelösund. Där man tog prover vid två tillfällen med några månaders mellanrum.

– Det har funnits en idé sen tidigare att i Oxelösund är det extra mycket alkohol och narkotika i omlopp och i användning, och då var det intressant att se om den bilden stämmer, säger Mona Karila som leder det förebyggande antidrogprojektet Utsikt.

Det finns en gammal bild av Oxelösund som ett patriarkalt brukssamhälle med hög användning av alkohol och narkotika, och frågan som projektet Utsikt ställde var om den bilden stämde överens med dagens verklighet.  Så hösten 2015 och våren 2016 togs prover i avloppsvattnet.

Och man fann rester av cannabis, kokain och amfetamin samt spår av ecstacy, narkotika som alltså först passerat genom en användares kropp innan det hamnat i avloppet.

Något senare, i april förra året gjordes mätningar i Katrineholm på samma ämnen. Och spåren av kokain låg då på 0,6 doser per 1000 invånare och 24 timmar, vilket är ungefär dubbelt så högt som vid de två mätningarna i i Oxelösund.

Amfetaminet däremot låg nästan dubbelt och tre gånger så högt vid  mätningarna i Oxelösund. Värdena för amfetamin i Oxelösund låg på 13,9 respektive 21,8 doser per 1000 invånare och 24 timmar, i Katrineholm på 7,8 doser.

Då det gäller cannabis låg värdena i de båda kommunerna mer samlat på runt 30 doser, något högre i Katrineholm.

Men i båda kommunerna anser man att halterna håller sig nära genomsnittet. Vid en provtagning i Norrköping låg mätvärdena något högre än i Katrineholm.

Idag redovisas resultatet från mätningar i Flen som det lokala brottsförebyggandet rådet Brå beställt. Och kommunpolisen i Strängnäs säger i en kommentar att man kommer föreslå för det lokala BRÅ att det görs en provtagning även där.

I länets övriga kommuner har inga mätningar gjorts.

Kommunpolisen Thomas Bergqvist i Eskilstuna anser det krävs ett klart och genomtänkt syfte med mätningarna. Exempelvis att mäta för att se effekter efter en antidrogkampanj, eller mäta regelbundet för att hitta förändringar i drogbruket.

– Om man gör en sån här undersökning måste det ju finnas en kontext, vad vill du göra med resultatet. Och i så fall måste man ju titta på många, många olika aspekter. För gör man en allmän mätning på kommunen så vet ju vi redan att det förekommer ett bruk av narkotiska preparat, säger Thomas Bergqvist.

Så om det inte finns ett uttalat mål så är du skeptisk? 

– Ja, jag vill gärna se kontexter innan det här är värt att jobba med rutinmässigt, säger Thomas Bergqvist. 

Projekt Utsikt i Oxelösund arbetar förebyggande bland unga i kommunen med förhoppningen att de aldrig ska hamna i missbruk. Mona Karila tror att den bästa effekten skulle vara om flera kommuner samarbetade.

– Man skulle få mera nytta av mätningarna om man gör kontinuerliga mätningar och tillsammans med andra kommuner i länet, så att man får ett bollplank att diskutera frågan med, säger hon.

Det är inte klart om det blir några uppföljande mätningar i Oxelösund.

– Det vet jag inte, men eftersom vi har en förebyggande inriktning där vi jobbar med barn och unga så vi ska ju inte komma hit så klart. Men när man har jobbat förebyggande en tid så är det ju intressant om man kan se effekter, men det kan ju ta fem år innan man ser det. Då kan ju det här vara en intressant indikator, säger Mona Karila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".