Tunavallen i Eskilstuna.
AFC Eskilstuna har haft svårt att locka publik till hemmamatcherna på Tunavallen. Foto: Conny Sillén/TT

AFC sist i publikligan

”Vi har att lära av Eskilstuna United”
1:09 min

Det går tungt för allsvenska AFC Eskilstuna både på och utanför planen.

Laget är jumbo i allsvenskan och har ännu inte tagit någon trepoängare efter sju omgångar. Dessutom är laget sist i publikligan, under 3000 åskådare i snitt har varit på plats på lagets tre matcher hittills på Tunavallen. Premiären mot Örebro lockade 4611 åskådare, mötet med Halmstad 2086 och i senaste hemmamatchen mot Östersund kom det 1840 personer.

Något som förvånar Niklas Karlsson, evenemangsansvarig i AFC Eskilstuna.

– Det är klart man hade hoppats på mer publik då det inte spelats allsvensk herrfotboll på över 50 år i Eskilstuna, säger han.

Har ni övervärderat intresset?

- Det vet jag inte, men det är klart man tror allsvensk fotboll ska locka publik oavsett vilket som är hemmalag.

Nu blickar Niklas Karlsson och AFC mot Eskilstuna Uniteds framgångsrecept för att locka mer publik till Tunavallen. Bland annat genom att spelare och ledare ska synas på skolor och i andra sammanhang på stan.

 – Jag tror vi har mycket att lära oss av United och de har gjort det här i många år. När de etablerade sig tog de in spelare utifrån men de var bra att vara ute och träffa Eskilstunaborna för att på så sätt skapa ett intresse för matcherna, säger Karlsson.

I kväll tar AFC emot IFK Norrköping hemma på Tunavallen, en match du hör i sin helhet här eller i Sveriges Radios App med start 18.55.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".