Kvinnoskugga över gräsmatta
Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Ulrika: Därför hjälpte jag Willy att avvika

"Det är ju ett mord att skicka tillbaka honom"
0:31 min

Willy från Kongo fick avslag på sin asylansökan – och lever nu gömd i Sverige. Vi har träffat kvinnan som hjälpte honom avvika.

Willy från Kongo är en av flera tusen personer som valt att stanna kvar i Sverige trots att han fått avslag på sin asylansökan.

Under hösten 2016 – när utvisningsbeskedet kom – bodde Willy hos Ulrika. Det var hon som då fick i uppdrag att skjutsa Willy till Arlanda, där han skulle föras tillbaka till Kongo.

Men i sista stund valde hon att inte göra det.

 – Då ringde jag till Migrationsverket och sa att vi inte tänkte komma och att Willy hade avvikit, säger Ulrika.

Sen dess har Willy inte bott hos Ulrika, utan flyttat runt för att hålla sig undan gränspolisen

Samtidigt understryker Ulrika att hon inte vill stoppa alla utvisningar.

– Det är inte så att jag springer omkring och hindrar alla utvisningar i Sverige, för det finns absolut människor som inte har asylskäl. Vi kan inte ta emot alla, säger hon.

Hör hela historien om Ulrika och Willy i dokumentären Hellre gömd än död.

#Gömdisverige – om publiceringen

Varför gör ni det här inslaget?

Enligt polisen finns idag runt 12 500 personer som befinner sig i Sverige illegalt. Vi har följt några personer i den här gruppen för att ta reda på hur deras liv ser ut, och hur de resonerar kring att de vistas i Sverige illegalt.

Har ni inte en skyldighet att anmäla dem till polisen?

Journalister har en rätt och en skyldighet att skydda sina källor. Risken med att röja källor är det kan leda till att ingen vill berätta sina historier, eller överhuvudtaget lämna känsligt material till journalister, på grund av rädsla för att bli röjd.

Varför publicerar ni namn på de ni träffat?

Vi vill i största möjliga mån låta människor komma till tals under eget namn och med egen röst. I de fall vi har publicerat namn och röst har det gjorts med personens godkännande, i andra fall har vi använt oss av fiktiva namn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".